Missbruk och beroende
Har du problem med alkohol, droger, tabletter, spel om pengar eller annat missbruk?
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Det finns hjälp att få både för dig som har ett beroende och för dig som är anhörig till en person med beroende. Allt stöd från kommunens beroendeenhet är gratis. Visst stöd kan du få direkt utan utredning av en socialsekreterare och annat stöd behöver du först göra en utredning för att få tillgång till.
Kontakta oss via webbformuläret eller via kontaktcenter så återkommer en socialsekreterare till dig.
Öppen hjälp - utan utredning
Exempel på insatser
Här är några exempel på stödinsatser som du kan få. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.
Individuell rådgivning
Du som funderar på att förändra dina vanor kring alkohol, droger eller spel med pengar eller du som är anhörig till person med beroende. Du är välkommen att kontakta oss för fem individuella samtal. Vi har sekretess. Dessa samtal journalförs inte och är öppna för alla som har behov.
Anhörigprogram – för dig med närstående som missbrukar alkohol, droger eller spel
Du som som har vuxit upp med beroende eller är anhörig eller vän till någon som utvecklat ett beroende kan få stöd för egen del. Du får träffa andra personer i liknande situation för att dela erfarenheter, tankar och känslor om vad det innebär att vara anhörig till någon som missbrukar alkohol, droger eller spel.
Anhörigprogrammet är hjälp till självhjälp och ingen terapi. Du får grundläggande kunskaper om de livsmönster som utvecklas av att leva nära någon med kemiskt beroende. Målet är att du genom ökad kunskap får verktyg som möjliggör förändring och välmående för din egen del.
Anhörigprogrammet består av åtta träffar en gång i veckan på kvällstid och handlar bland annat om:
- medberoende
- känslor som ilska, sorg, rädsla, skuld och skam
- familjens roller
- gränsdragning
- medicinsk kunskap
Du som deltagare får också ett enskilt samtal under programmets gång.
Anhörigprogrammen sker kontinuerligt och nästa start är tisdagen 4 mars 2025. Tiden är klockan 17 till 19. Du anmäler dig genom att fylla i formuläret nedan.
Platsen är Lyktgränd 6A vid Täby centrum. Du får gärna höra av dig om du bara vill höra lite mer om hur det är.
Dagcentralen – öppen dagverksamhet
Dagcentralen ligger i Täby centrum och finns för dig som har eller har haft problem med missbruk. Du bestämmer själv när och hur ofta du vill komma. Du kan bland annat få hjälp med kontakter när det gäller olika myndigheter.
KAST – Köpare Av Sexuella Tjänster
Mottagningen vänder sig till personer som köper sexuella tjänster eller upplever att de förlorat kontrollen över sitt sexmissbruk eller porrsurfning. Täby kommun samverkar med Stockholms stad som ansvarar för verksamheten. Du tar kontakt direkt med KAST-mottagningen och kontakten är anonym och kostnadsfri.
Mikamottagningen - för dig som är utsatt för sexuellt våld eller prostitution
Mottagningen ger stöd till personer utsatta för prostitution, människohandel och sexuellt våld eller som säljer sex mot ersättning. Täby kommun samverkar med Stockholms stad som ansvarar för verksamheten. Du tar kontakt direkt med Mikamottagningen och kontakten är anonym och kostnadsfri.
Ellencentret
Är du 15-25 år, med erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, “sugardating” eller att bli såld av andra kan du få hjälp av Ellencentret.
Biståndsbedömda insatser - efter utredning
En socialsekreterare gör en utredning tillsammans med dig och kartlägger ditt behov av stöd. Vi använder en metod som kallas ASI (Addiction Severity Index) som innebär att du får svara på frågor inom sju olika livsområden:
- Fysisk hälsa
- Arbete och försörjning
- Alkohol- och narkotikaanvändning
- Kriminalitet
- Missbruk och psykiska problem i släkten
- Familj och umgänge
- Psykisk hälsa
Utredningen är en möjlighet för dig att själv beskriva din situation och avgöra vad som är viktigast för dig att få hjälp med. Resultatet från intervjun sammanställs sedan och vi går igenom det tillsammans. En utredning tar cirka fyra veckor. Utifrån resultatet planerar vi sedan gemensamt för vilka hjälpinsatser som du behöver
Du har rätt att ta del av allt skriftligt material som finns om dig hos socialtjänsten under fem år efter avslutad kontakt, efter det förstörs alla handlingar.
Exempel på insatser
Det finns många olika typer av insatser för att hjälpa personer med ett beroende. Tillsammans hittar vi det som kan vara till stöd för just dig och dina utmaningar. Här är några exempel på insatser:
Motiverande samtal
En samtalsmetod som används för att underlätta förändringsprocesser. Fyra till sex enskilda samtal under tre månader.
Återfallsprevention
Du har tagit beslut om att vara nykter eller drogfri. Åtta till tio enskilda samtal under ett halvår.
KBT-samtal
KBT står för kognitiv beteendeterapi och innebär en kartläggning av tankemönster, känslor och beteenden. Ett till två enskilda samtal per vecka under tre månader.
Previct
Ett nykterhetstest i kombination med digitalt stöd i vardagen. Du och din behandlare tar tillsammans fram uppgifter, övningar och vägledning som är personligt anpassade för dig och dina behov. I appen får du dagligen svara på frågor om hur du mår och du får stöd och råd om hur du ska fortsätta vara nykter eller dricka mindre.
12-stegsprogram
Det är en strukturerad process där du får utmana gamla tankar och uppfattningar, kartlägga triggers och hantera svåra känslor. Framgångar och motgångar uppmärksammas. Terapisessionerna är strukturerade och leds alltid av erfarna behandlare i grupp eller enskilt. Programmet pågår två gånger i veckan under nio månader.
Punkten
Du som har problem med beroende av alkohol, droger eller spel kan få hjälp att få ordning på din vardag hos på Punkten. Här får du får möjlighet att delta i olika aktiviteter och bli en del av en gemenskap.
Spelprogrammet
Programmet syftar till att stärka viljan att genomföra en förändring när det gäller spel om pengar, samtidigt som det erbjuder konkreta verktyg och strategier för ett spelfritt liv. Åtta till tio enskilda samtal under tre månader.
Om du inte är nöjd och tycker att beslutet är felaktigt kan du överklaga det.
- Du har tre veckor på dig att skriftligt överklaga från det datum du fick del av beslutet
- Du behöver förklara varför du tycker att beslutet är felaktigt och hur du vill att det ska ändras
- Du ska ange att Förvaltningsrätten i Stockholm är mottagare av din överklagan, men du ska ändå skicka överklagan till Täby kommun
- Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid kommer kommunen skicka det vidare till Förvaltningsrätten i Stockholm för vidare prövning
- Om du behöver hjälp med att skriva en överklagan kan du kontakta din handläggare
Skicka överklagan till:
Täby kommun
Social omsorg
183 80 Täby
I överklagan behöver du ange vilket beslut som överklagas och varför. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till förvaltningsrätten som ska överpröva beslutet.
Frågor om våldsutsatthet
Vid alla nybesök på socialtjänsten ställer vi alltid frågor om våldsutsatthet. Det gör vi oavsett anledningen till besöket.
Annat stöd
Testa om du är i riskzonen för ett missbruk
Här kan du testa om du är i riskzonen för ett missbruk:
Missbruk av alkohol vi Alkoholprofilen
Beroendecentrum – Region Stockholms beroendevård
Beroendecentrum Täby-Danderyd-Vaxholm är Region Stockholms beroendevård. Där finns läkare och sjuksköterskor som kan erbjuda råd och stöd, provtagning, medicinering samt läkarbedömning. Kommunen samarbetar kring personer som samtyckt till detta.
MiniMaria- för dig under 20 år
Är du under 20 år och har frågor eller funderingar kring din användning av alkohol och droger ska du kontakta MiniMaria Täby.