Nyanlända och asylsökande
Alla ska kunna känna sig hemma och delta i samhället. Täby kommun hjälper nyanlända med bostad, undervisning, skola, förskola och äldreomsorg.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
I Täby kommun arbetar vi på olika sätt för att flyktingmottagandet ska fungera så bra som möjligt. Vi samarbetar med frivilligorganisationer, myndigheter och näringsliv för att på bästa sätt möjliggöra integration och en meningsfull vardag för nyanlända.
Asylsökande
En asylsökande är en person som lämnat sitt land för att söka skydd men ännu inte fått beslut om han eller hon kommer att få uppehållstillstånd. Personer som söker asyl kan bo i Migrationsverkets boenden eller i eget boende.
Personer med uppehållstillstånd
När en person beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket och skrivs in i en kommun kallas denne nyanländ.
Länsstyrelsen fördelar hur många nyanlända personer varje kommun ska ta emot. År 2024 ska kommunen ta emot 33 personer.
Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som vistas i kommunen.
Täby kommuns ansvar
För nyanlända personer ansvarar kommunen för att ordna bostad, svenskundervisning, samhällsorientering och samhällsservice, såsom skola, barnomsorg och äldreomsorg. Ansvaret för bostad gäller under den tvååriga etableringsperioden som regleras i bosättningslagen som trädde i kraft 2016.
Nyanlända kan få stöd i att få sysselsättning eller arbete genom kommunen. Läs mer på Välkommen framtid - vägen till arbete.
För personer som kommer som flyktingar från Ukraina enligt massflyktsdirektivet är kommunernas ansvar lite annorlunda. Läs mer på taby.se/ukraina
Arbetsförmedlingens ansvar
För varje person som fått uppehållstillstånd tar Arbetsförmedlingen fram en plan för att underlätta och påskynda den nyanländas etablering i samhället. De som har en etableringsplan har också rätt till en etableringsersättning som betalas ut av Försäkringskassan.