Ensamkommande barn
Ensamkommande barn och ungdomar är personer under 18 år som söker asyl i landet utan att ha föräldrar eller andra vårdnadshavare i mottagarlandet.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
När ett ensamkommande asylsökande barn anländer till Sverige, erbjuds barnet ett tillfälligt boende i den kommun där barnet först kommer i kontakt med en svensk myndighet. Migrationsverket anvisar sedan en kommun som ska ta över ansvaret.
När barnen kommer till Täby har kommunen ett särskilt ansvar när det gäller hälsa, boende, utbildning och fritid. Kommunens ansvar gäller för:
- ensamkommande asylsökande barn tills de fyller 18 år
- ensamkommande barn och ungdomar med permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd tills de fyller 21 år om de går i skolan (gäller även under tiden om de har ansökt om förläggning av sitt tillfälliga tillstånd.)
Ensamkommande barn är barn som kommer som asylsökande till Sverige utan sin vårdnadshavare. Det innebär att även ett barn som kommer med till exempel sin moster räknas som ensamkommande. Därmed behöver barnet ha kontakt med socialtjänsten i kommunen.
Migrationsverket ansvarar för att utreda om barnen får uppehållstillstånd.
God man och tillfällig vårdnadshavare
Under tiden som barnet söker asyl utses en god man som företräder barnet i ekonomiska och personliga angelägeneter. När barnet har fått uppehållstillstånd upphör uppdraget som god man och en särskild förordnad vårdnadshavare utses. Det kan till exempel vara samma person som tidigare varit barnets god man.
Boende
De barn som anvisas till Täby får boende i familjehem eller HVB-hem (hem för vård eller boende). Ett HVB-hem är ett boende för barn och ungdomar som av olika skäl inte kan bo med sin familj.
Starta HVB-hem
För att starta ett HVB-hem för ensamkommande barn behöver du ansöka om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO (inspektionen för vård och omsorg).