Kontaktfamilj, familjehem och jourhem
En del barn och ungdomar kan av olika skäl inte bo hos sina föräldrar utan behöver bo i en annan familj en kortare eller längre tid. Vill du hjälpa till?
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Det finns olika sätt att hjälpa ett barn eller ungdom. Här beskriver vi kort hur det är att vara kontaktfamilj, familjehem eller jourhem och ett självtest som ger dig inblick i vad som förväntas av dig.
Kontaktfamilj
Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller en ungdom i ditt hem några dygn i månaden. Det är barn som av olika anledningar behöver byta miljö och få tillgång till fler vuxna. Kontaktfamiljen blir ett komplement till barnets egen familj och uppdraget innebär även viss kontakt med föräldrarna. Socialtjänsten erbjuder stöd och vägledning samt ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.
En kontaktfamilj kan se ut på olika sätt. Den kan bestå av en eller två vuxna, med eller utan egna barn. Det viktiga är att ni har tid, utrymme och engagemang för det barn som ni tar emot. För att bli kontaktfamilj åt Täby kommun är det önskvärt att ni bor i Täby eller i någon närliggande kommun. Välkommen att fylla i intresseanmälan.
Möt Magdalena och Johan som är kontaktfamilj
Familjehem
Ett familjehem välkomnar ett barn eller ungdom i sitt hem som ytterligare en familjemedlem under längre eller kortare tid under uppväxttiden. Det handlar om barn och ungdomar som går i förskola eller skola men av olika skäl behöver vara i ett annat familjesammanhang. Även ensamkommande barn utan anhöriga behöver familjehem.
Ett familjehem kan vara alla sorters familjekonstellationer som till exempel med egna barn, ensamstående eller närstående till barnet/ungdomen. Som familjehem ger man barnet daglig omsorg, en trygg tillvaro och en bra uppväxt. Det är viktigt att ni har tid, utrymme och engagemang för det barn ni tar emot. Som familjehem kan du vara bosatt i Täby eller i andra kommuner. Välkommen att fylla i intresseanmälan.
Möt Lennart och Ingegerd som är familjehem
Möt Jim och Michelle som är familjehemssyskon
Jourhem
Ett jourhem tar med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid. Ett barn kan behöva bo i ett jourhem av olika skäl. Jourhem är en person eller familj som tar emot barn i sitt hem när socialtjänsten i kommunen behöver utreda barnets situation. Det är viktigt att ni har tid, utrymme och engagemang för det barn ni tar emot. Som jourhemsförälder ska du se till att barnet får sina behov tillgodosedda under tiden som det bor hos dig. Som jourhem ska du helst vara bosatt i Täby eller närliggande kommuner. Välkommen att fylla i din intresseanmälan.
Du som är i behov av kontaktfamilj, familjehem eller jourhem
Kontaktfamilj, familjehem eller jourhem är biståndsbedömda insatser. Det innebär att det görs en utredning av en socialsekreterare för att bedöma behovet. Om du eller någon annan i din närhet behöver stöd från Täby kommun, kontakta oss så hjälper vi dig vidare.
Är du redo att vara hem åt ett annat barn?
Här kan du göra ett självtest som ger dig en inblick i vad som förväntas av dig som familjehemsförälder och om du har det engagemang som krävs.
Så här blir du kontaktfamilj, familjehem eller jourhem
Om du vill bli kontaktfamilj, familjehem eller jourhem behöver du ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du är en trygg vuxen som har tid, tålamod och engagemang att hjälpa ett barn eller ungdom. Som kontaktfamilj, familjehem eller jourhem får du stöd, vägledning samt viss ekonomisk ersättning från kommunen.
Fyll i intresseanmälan så får du kontakt med en familjehemssekreterare som berättar mer om uppdragen och vad som krävs.
Utredning
För att bli kontaktfamilj, familjehem eller jourhem görs en utredning som bland annat består av samtal, hembesök och utdrag ur social- och polisregister.
Ekonomisk ersättning
Som kontaktfamilj, familjehem eller jourhem får du ett arvode och en omkostnadsersättning under den tid barnet eller ungdomen bor där enligt riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting.
Utbildning, handledning och stöd
Som kontaktfamilj, familjehem och jourhem erbjuder kommunen stöd. Det finns utbildningar, handledning i grupp och kontinuerligt stöd för att ni på bästa sätt ska kunna ta hand om barnet eller ungdomen.
Möt Lovisa, deltagare i utbildning för jourhem, familjehem och kontaktfamiljer