Bostäder och offentliga lokaler
Om du äger eller förvaltar en byggnad ansvarar du som fastighetsägare för att se till att fastigheten fungerar som den ska och inte orsakar hälsorisker för de bor i eller nyttjar byggnaden. Du måste dessutom undanröja risker för miljöpåverkan.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Vad säger lagen?
Miljöbalken säger att människor inte ska exponeras för hälsorisker. Ansvaret för att hantera riskerna ligger alltid hos den som har rätt att vidta en åtgärd. Förenklat kan man säga att den om äger, eller i vissa fall förvaltar en fastighet, ansvarar för fastighetens tekniska standard. Detta gäller både inomhus och utomhus.
Egenkontroll
Som fastighetsägare måste du ha en fungerande egenkontroll. Det innebär att du behöver ha rutiner för när och hur du kontrollerar din fastighet. Beroende på vilken typ av fastighet du äger kan det krävas en mängd olika rutiner. Det kan handla om:
- avfallshantering
- buller
- cisterner
- energianvändning
- fukt och mögel
- förekomst skadliga byggnadsmaterial
- inomhus- och vattentemperaturer
- kemikalier
- radon
- skadedjur
- transporter till och från verksamheter i fastigheten
- ventilation
- verksamheter i fastigheten.
Du behöver ha rutiner för hur driftstörningar hanteras och någon form av system för att hantera klagomål och synpunkter från boende eller personer som nyttjar lokalen.
Verksamhetslokaler - hyresgästens ansvar
Enligt miljöbalken är det alltid den som driver en verksamhet som är ansvarig för att lagar och regler följs. När det gäller åtgärder som innebär fysiska ingrepp i en byggnad kompliceras ansvarsfrågan av att man även måste ha rådighet att rätta till eventuella brister. Rådighet innebär att ha juridisk rätt att vidta en åtgärd. Om du exempelvis hyr ut en lokal till en förskola och ventilationen inte uppfyller lagkraven är det i regel fastighetsägarens ansvar att rätta till bristerna om det inte i hyresavtalet framgår att hyresgästen har rätt att göra den typen av ingrepp i byggnaden.