Buller
Buller är den miljöstörning som drabbar flest människor. Utöver störningen kan buller även påverka prestation, inlärning och sömn negativt. Man har även visat att buller från väg- och flygtrafik kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Vem har ansvaret?
Det är alltid den som orsakar bullret som är ansvarig för att vidta åtgärder. En fastighetsägare är därför ansvarig för buller som kommer från installationer i byggnaden, exempelvis fläktar eller hissar.
I vissa situationer kan åtgärder för att minska bullerexponering behöva göras på en byggnad trots att bullerkällan ligger utanför fastigheten. Ett exempel på det är när man byter till ljuddämpande fönster i bostäder nära en väg. Då är det väghållaren som är ansvarig och bekostar åtgärderna.
Riktvärde för buller
Folkhälsomyndigheten har gett ut allmänna råd om buller inomhus. Riktvärdena gäller för bostäder och lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande.
- Maximalt ljud: 45 dB(A)
- Ekvivalent ljud: 30 dB(A)
- Ljud med hörbara tonkomponenter: 25 dB(A)
- Ljud från musikanläggningar: 25 dB(A)
Störande grannar
I flerbostadshus eller i byggnader med både verksamhetslokaler och bostäder kan ibland buller från intilliggande bostäder eller lokaler orsaka störning. Som fastighetsägare är det lämpligt att exempelvis ha förhållningsregler för de boende och hyresgäster.
Ljudisoleringskraven mellan bostäder bedöms utifrån de regler som gällde när huset byggdes. Om ljuddämpningen mellan lägenheter i ett flerbostadshus är bristfällig kan man dock som fastighetsägare vara skyldig att vidta åtgärder om brister uppstått vid exempelvis ombyggnationer.
Tonalt ljud och brus
Med hörbara tonkomponenter eller tonalt ljud menas ljud där enskilda toner eller frekvenser lätt kan uppfattas. Buller från en fläktmotor är i regel alltid tonalt medan buller från ventilationsdon är brus där man inte kan uppfatta toner.