Köldmedier
Kylar, frysar, luftkonditioneringar och värmepumpar innehåller köldmedier som i de flesta fall bidrar till växthuseffekten om de släpps ut i atmosfären. Om du driver en verksamhet eller förvaltar en fastighet där det finns utrustning som innehåller köldmedier kan du omfattas av reglerna om kontroll och rapportering.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Köldmedier finns bland annat i kylar, frysar, luftkonditionering och värmepumpar. De flesta köldmedier är väldigt starka växthusgaser och har samlingsnamnet fluorerade växthusgaser. Begreppet stark växthusgas innebär att gasen bidrar till att öka växthuseffekten. Vissa köldmedier är tusentals gånger starkare än koldioxid.
För att minimera läckage av köldmedier finns därför lagstiftning som ska reglera hur kontroll och inrapportering ska ske. Om du är operatör (till exempel fastighetsägare eller brukare) för en anläggning med köldmedier har du huvudansvaret för att lagstiftningen följs.
Läckagekontroll och årlig rapport
Köldmedieanläggningar med ett eller flera aggregat som innehåller köldmedia motsvarande minst 5 ton CO2-ekvivalenter och där den totala mängden köldmedier i alla aggregat är minst motsvarande 14 ton CO2-ekvivalenter ska regelbundet kontrolleras för att upptäcka läckage. Hur ofta kontrollen ska genomföras beror på mängden köldmedia. Den som är operatör måste även årligen lämna in en köldmedierapport till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, SRMH. Rapporten ska skickas in senast 31 mars året efter det kalenderår som rapporten avser.
Kontrollen måste utföras av ett certifierat företag. Alla företag som är certifierade finns registrerade hos Incert.
Ny köldmedieanläggning eller byte av köldmedium
När ny utrustning som innehåller motsvarande minst 14 CO2e-ekvivalenter köldmedium ska installeras, ska den som är operatör anmäla det till SRMH i god tid före installationen. Du måste även anmäla om du ska byta köldmedietyp i ett eller flera aggregat.