Livsmedelsverksamhet
Livsmedel som säljs eller serveras ska kunna ätas och drickas utan att man riskerar att bli sjuk. Ingen ska heller bli lurad i sitt val av livsmedel. Det är livsmedelsföretagaren som är ansvarig för att de livsmedel som säljs eller serveras är säkra.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Livsmedelskontroll i Vallentuna
Från och med 1 januari 2025 sköter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor livsmedelskontrollen i Vallentuna kommun.Det innebär att livsmedelsföretagare i Vallentuna från årsskiftet kommer att kontrolleras av SRMH:s livsmedelshandläggare.
Om du driver en livsmedelsverksamhet kommer du att få kontrollbesök enligt den kontrollfrekvens som Vallentuna kommun har fastställt. Du behöver därför inte vidta några åtgärder med anledning av förändringarna. Det är fortfarande Bygg- och miljötillsynsnämnden i Vallentuna som är ansvarig myndighet.
Om du har frågor eller om något är oklart kan du kontakta oss på SRMH.
Registrering av livsmedelsanläggning
Om du ska starta en livsmedelsverksamhet måste den registreras hos Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH). Anmälan om registrering ska du göra senast två veckor innan verksamheten ska starta. Om du startar upp din verksamhet utan att anmäla måste du betala en sanktionsavgift.
Om det sker förändringar i en pågående verksamhet, exempelvis om verksamheten utökas med fler antal portioner eller om sortiment och utbud utökas måste du informera SRMH eftersom det kan påverka hur ofta verksamheten kontrolleras. Observera att ett ägarbyte eller om du byter bolagsform kräver en helt ny anmälan om registrering.
Anmälan gör du via e-tjänst. Det tas ut en avgift på 2 600 kronor för att handlägga ett registreringsärende.
Kontroll av livsmedelsverksamheter
SRMH kontrollerar regelbundet att livsmedelsföretagen följer livsmedelslagstiftningen. Vi gör kontrollen för att se till att konsumenter inte blir vilseledda eller utsätts för hälsorisker av livsmedel.
Den återkommande kontrollen sker vanligtvis genom platsbesök. Vid platsbesöket granskas att du ha en bra lokal, fungerande arbetsrutiner och ett bra system för egenkontroll. Hur ofta din livsmedelsverksamhet får kontrollbesök beror på hur stor verksamheten är och vilken kundgrupp du vänder dig till.
Nystartade livsmedelsverksamheter får normalt sitt första kontrollbesök inom en månad efter att verksamheten påbörjats. I samband med det första besöket säkerställs att lokalen är lämplig och att du som ska driva verksamheten har de kunskaper och de rutiner som krävs enligt livsmedelslagstiftningen. Efter det första besöket fastställs dessutom hur ofta just din verksamhet ska ha kontrollbesök.
Det tas ut en tillsynsavgift för livsmedelskontrollen. Avgiftens storlek beror på hur många timmar vi lagt ner i samband med kontrollen. Ett kontrollbesök tar normalt 4-5 timmar vilket ger en kontrollavgift på 5 200 till 6 500 kronor.
Frågor och svar
Vilka krav gäller för en livsmedelslokal?
Lokalen ska vara lämplig för den verksamhet du tänkt bedriva. Samtliga ytor i lokalen ska vara lätta att rengöra och det ska finnas möjlighet till handtvätt. Det är även viktigt att planlösningen är väl genomtänkt för att minska risken för att livsmedlen blir smutsiga och att det finns tillräckligt med förvaringsutrymmen.
Hur går ett tillsynsbesök till?
Ett tillsynsbesök kan ske både oanmält och vara föranmälda. Vi kontrollerar bland annat att rutiner för rengöring, temperaturkontroll, hur förvaringen av livsmedel sker och spårbarhet.
Om livsmedelsinspektören upptäcker allvarliga brister gör vi normalt ett uppföljande besök för att kontrollera att bristerna åtgärdats.
Hur stor är sanktionsavgiften?
Sanktionsavgiftens storlek beror på hur stor omsättning ditt företag har och om det gäller en helt ny livsmedelanläggning eller ett ägarbyte på en befintlig livsmedelsanläggning. För företag är avgiften sanktionsavgift minst 5 000 kronor och som mest 75 000 kronor om det är en ny livsmedelsverksamhet och minst 2 500 kronor och högst 40 000 kronor om man inte anmäler ett ägarbyte. Exakt hur stor sanktionsavgiften blir beror bland annat på hur stor företagets årsomsättning är. För landsting, kommunala och statliga verksamheter är sanktionsavgiften 40 000 kr, oavsett omsättning.
Registreringen gäller för en fysisk eller juridisk person. Det innebär att man måste anmäla en ombildning från till exempel enskild firma till aktiebolag. Förvärv av hela bolag, utan att byta organisationsnummer, kräver normalt inte en ny anmälan om registrering.
När måste jag anmäla livsmedelsverksamhet?
Du måste lämna in en anmälan om registrering minst 14 dagar innan verksamheten startar.
Om verksamheten inte har en fast plats klassas den som en mobil livsmedelsanläggning. Anmälan för registrering av mobila verksamheter ska då göras i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas.
I undantagsfall krävs inte någon registrering. Det gäller till exempel när verksamheten bedrivs några få gånger per år. Det kan vara en förening som bakar bullar och säljer på en marknad vid några enstaka tillfällen, eller ett galleri som serverar mat på en vernissage. Du bör alltid kontakta oss för mer information om vad som gäller i just ditt fall om du är tveksam.