Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet är användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som innebär att störningar på miljö eller människors hälsa kan uppstå. Regler för miljöfarliga verksamheter finns i miljöbalken. Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Vad är miljöfarlig verksamhet?
Alla typer av aktiviteter eller verksamheter som kan orsaka en negativ påverkan på miljön eller på människors hälsa klassas som miljöfarliga verksamheter. Hit räknas bland annat utsläpp till luft, mark eller vatten, buller, strålning, avfallshantering och kemikaliehantering. Både företag och privatpersoner kan bedriva en miljöfarlig verksamhet
Miljöfarliga verksamheter kan delas in i fyra kategorier.
- A-verksamheter kräver tillstånd från Mark- och miljödomstolen.
- B-verksamheter kräver tillstånd från Länsstyrelsen.
- C-verksamheter ska anmälas SRMH senast sex veckor innan verksamheten startar.
- U-verksamheter behöver inte anmälas men måste följa miljöbalken och SRMH kan bedriva tillsyn.
Mer information om vilka verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga finns hos Naturvårdsverket:
Miljöprövning på Naturvårdsverkets webbplats, naturvardsverket.se
De allmänna hänsynsreglerna
I miljöbalken finns sex hänsynsregler som gäller alla. Reglerna gäller även om inte en tillsynsmyndighet ställt några krav.
- Kunskapskravet innebär att du måste skaffa dig den kunskap som krävs för att veta hur din verksamhet påverkar människors hälsa och miljön, och hur du kan motverka negativ påverkan.
- Försiktighetsprincipen innebär att du ska vidta skyddsåtgärder och försiktighetsmått när det finns risk för negativ påverkan på människors hälsa eller miljön. Du ska använda bästa möjliga teknik.
- Produktvalsprincipen innebär att du ska byta ut de kemiska produkter som innebär risker för människors hälsa och för miljön mot mindre farliga alternativ, om det finns sådana.
- Hushållningsprincipen innebär att du ska hushålla med råvaror och energi och sträva efter återanvändning och återvinning. I första hand ska du använda förnybara energikällor.
- Lokaliseringsprincipen innebär att platsen och lokalen där verksamheten ska bedrivas måste vara lämplig från miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Ett givet bygglov innebär inte alltid att platsen eller lokalen blir godtagbar enligt miljöbalkens bestämmelser.
- Bevisbörderegeln. Omvänd bevisbörda tillämpas i miljöbalken. Det innebär att du är skyldig att kunna visa att du följer miljöbalkens regler. Tillsynsmyndigheten behöver inte bevisa motsatsen.
Tillsyn
Södra Roslagens- miljö och hälsoskyddskontor kontrollerar att miljöfarliga verksamheter i Täby och Vaxholm inte skadar människor och miljö. SRMH granskar att verksamheterna inte bryter mot miljöbalkens bestämmelser och att verksamheterna har en fungerande egenkontroll. Tillsyn består av både för- och oanmälda inspektioner men kan även ske genom att SRMH granskar rapporter som verksamheterna skickar in.