Lantmäteriordlista
Det finns en hel del facktermer inom lantmäteriområdet som kan behöva en förklaring.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Lantmäteriordlista
Fastighet
En fastighet består av ett eller flera avgränsade områden på marken. Till en fastighet kan höra byggnader, skog, vatten m.m. All mark i landet är indelad i fastigheter och alla har en särskild beteckning inom kommunen (namn och nummer) t.ex. Berga 1:8 i Täby kommun.
Fastighetsregister
Samtliga fastigheter och rättigheter som tillkommer vid en förrättning redovisas i fastighetsregistret och på kartor hos lantmäterimyndigheten.
Förrättningslantmätare
Förrättningslantmätaren ansvarar för arbetet med förrättningen och fattar de olika beslut som ingår.
Gemensamhetsanläggning
En anläggning som är gemensam för flera fastigheter t.ex. väg eller vattentäkt. Förvaltningen av gemensamhetsanläggningen bedrivs av fastighetsägarna själva eller av en samfällighetsförening. Gemensamhetsanläggning bildas genom en anläggningsförrättning.
Gode män
En lantmäteriförrättning handläggs av en förrättningslantmätare, och eventuellt två gode män (lekmän som utses av kommunen). Förrättningslantmätaren har en särställning som statlig tjänsteman i och med att denne enligt 4 kap. 1§ fastighetsbildningslagen personifierar myndigheten. Förrättningslantmätaren är därmed helt självständig i sitt beslutsfattande, och har närmast en roll som kan jämföras med en domares. Till skillnad från domaren har dock förrättningslantmätaren ett utredningsansvar, vilket innebär att det ligger på denne att ta fram underlaget för det beslut som ska fattas. Förrättningslantmätaren företräder själv inget intresse, varken enskilt eller allmänt, utan har att väga samman de olika intressen som kan finnas i ett visst ärende och kan till exempel komma att besluta om en åtgärd som det allmänna motsätter sig, därför att de enskilda intressena är så starka.
Inskrivningsmyndighet
Inskrivningsmyndigheten finns numera hos Lantmäteriet och där registreras bl.a. lagfarter, inteckningar, avtalsservitut och nyttjanderätter. Redovisningen sker i inskrivningsregistret.
Inskrivningsregister
I inskrivningsregistret redovisas vem som äger en fastighet och vilka avtalsservitut, nyttjanderätter och inteckningar som belastar fastigheten.
Lantmäteriförrättning
En lantmäteriförrättning innefattar alla de arbeten som utförs när fastigheter eller rättigheter till fastigheter bildas, ändras eller ska samverka om gemensamma behov m.m. Förrättningen påbörjas genom en skriftlig ansökan hos lantmäterimyndigheten.
Lantmäterimyndighet
Lantmäterimyndigheten är den myndighet som genomför och registrerar lantmäteriförrättningarna. Det finns statliga och i vissa kommuner kommunala lantmäterimyndigheter. Täby har en kommunal lantmäterimyndighet.
Lantmäterinämnden
Lantmäterinämndens uppgift är att se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som finns inom kommunen.
Mark- och miljödomstol
Till Mark- och miljödomstolen kan man som sakägare överklaga beslut som lantmäterimyndigheten fattat vid förrättningen.
Nyttjanderätt
Nyttjanderätt, t.ex. arrende, innebär en tidsbegränsad rätt för en person att använda en annans fastighet.
Sakägare
Sakägare kallas vanligtvis alla fastighetsägare som berörs av en lantmäteriförrättning. Även nyttjanderättshavare kan vara sakägare. Lantmäterimyndigheten avgör vilka personer som är sakägare vid en förrättning.
Samfälligheter
Definitionen för samfällighet är mark som hör till flera fastigheter gemensamt. Med mark avses dock såväl mark eller tredimensionellt utrymme, som vattenområden och fristående fiske. Ibland brukar begreppen marksamfällighet eller fiskesamfällighet användas i syfte att skilja dessa samfälligheter från anläggningssamfälligheter enligt t.ex. Anläggningslagen (gemensamhetsanläggning).
Servitut
Ett servitut ger en fastighet rätt att utnyttja annan fastighet på ett visst sätt. Det kan t.ex. gälla rätt till utfartsväg eller att dra fram ledningar på annan fastighet. Servitut kan bildas vid förrättning eller genom privata avtal och är inte tidsbegränsat.
Sökande
Sökande kallas den eller de personer som hos lantmäterimyndigheten skriftligen ansökt om en lantmäteriförrättning. Sökande måste vara ägare till den fastighet som berörs, d.v.s. den som har lagfart eller är köpare med köpeavtal för hel eller del av fastighet. En rättighetshavare kan också vara sökande.
Tomt
Utanför detaljplanelagt område är definitionen av fastighet respektive tomt inte alltid liktydig. En tomt är ett markområde som är bebyggt, eller avses att bebyggas. En tomt kan vara en egen fastighet eller del av en fastighet.