Att ta kommunens mark i anspråk
Det är inte tillåtet att använda Täby kommuns mark för privat bruk. Exempel på det kan vara uppställning av grillar, studsmattor eller annan anordning för att utöka sin egen tomt.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Att ta någon annans mark i anspråk utan tillstånd kallas annektering, och är inte tillåtet, oavsett om det gäller privat eller kommunal mark. Alla får vistas inom kommunens mark men du får inte sätta upp så kallade privatiserande anordningar, som till exempel grillar, trädgårdsmöbler, häckar eller kompost eftersom de ger intryck av att marken är privatägd.
Kommunens mark ska vara tillgänglig för alla och annektering begränsar vårt gemensamma nyttjande av marken.
Som fastighetsägare ansvarar du själv för att ta reda på var din tomtgräns går.
I adress- och fastighetsregistret kan du se din fastighet och se var fastighetsgränserna går i ett flygfoto. Observera att du måste zooma in noggrant för att fastighetsgränserna ska visas.
I Täbykartan kan du se fastigheter och adresser genom att tända den informationen under gruppen ”Fastigheter".
Adress- och fastighetsregistret
Olovlig etablering
I Täby kommun är det inte tillåtet att ta kommunens mark i anspråk för olovlig etablering. Med olovlig etablering menas till exempel uppställning av och boende i husvagn, tält eller annat tillfälligt uppfört väderskydd.
Om personer olovligen etablerar ett tillfälligt boende på kommunens mark ansvarar kommunen för att informera personerna på platsen att de behöver flytta. Om det finns föremål kvar på platsen bedöms de som övergivna och städas bort.
Om personer ställer upp ett fordon på kommunens mark samverkar kommunen med Polisen eller Kronofogden för att fatta beslut om att avhysa personer från platsen. Polisen kontaktas om fordonet är uppställt på en allmän plats. Kronofogden kontaktas om uppställningen skett utanför detaljplanelagt område.
Om det sker olovlig etablering på privat mark ansvarar markägaren eller förvaltaren för att kontakta Polisen eller Kronofogden.