Skötsel av natur och djur
Här kan du läsa om de skötselåtgärder som utförs, när och varför, för att bevara och utveckla Täbys mångsidiga natur- och kulturlandskap.
Ställ din fråga via webben
Andmatning vid Värtans strand
Under vintermånaderna när snön är som djupast och termometern sjunker under nollan matar Täby kommun änderna vid Stora Värtan med havrekross. Matningen sker på måndagar, onsdagar och fredagar och kan beskådas vid Pontongränd, Hägernäs strand och Badhusvägens slut intill Stora Värtan.
Ekarna i Täby
Ekar kan bli 1000 år gamla. Minst 1000 olika arter är knutna till eken och många av dem bebor de gamla, grova och solexponerade träden. Jätteekar utvecklas i öppen hävdad miljö. Genom att sköta ekarna och se till att de får tillräckligt med ljus och utrymme, kan de växa sig stora och gamla.
Projektet "Ekarna i Täby"
I Täby finns flera områden med grova ekar, till exempel i trakterna runt Viggbyholms gård, Torslunda gård och Hagby gård. I det gamla beteslandskapet runt Hagby gård finns flera områden med ekar som står i skogsbryn och på åkerholmar. Dessa ekar har stått fritt och vuxit sig stora, men med tiden har de blivit allt mer beskuggade av andra träd och växtlighet. I projektet "Ekarna i Täby", arbetar kommunen tillsammans med Täby Naturskyddsförening och Täby Hembygdsförening, för att friställa Täbys ekar. Projektet syftar till att värna om och lyfta fram de värdefulla ekmiljöerna i kommunen.
Ekarna i landskapet
De vidkroniga ekarna står som minnen av ett landskap, som tidigare hävdades av människor i generationer. Dels genom betesdjur och dels genom slåtter. Idag finner vi de grova gamla ekarna främst i skogsbryn, på åkerholmar, inom naturmarker av olika slag, men ibland även mitt ute i skogen. Förr stod ekarna öppna och solbelysta, men i dagsläget har de med tiden blivit allt mer beskuggade av konkurrerande träd. Om de står fritt kan ekarna bli upp till 1000 år gamla.
Skötsel av ekarna
Friställandet av ekarna har skett etappvis under tre år, mellan 2011 och 2013. Detta för att ekarna ska få vänja sig vid det mer solexponerade läget.
Både yngre och äldre ekar har gallrats fram. De äldre ekarna är biologiskt värdefulla samtidigt som de har ett kulturellt värde. Yngre ekar sparas för att säkerställa tillgången på gamla ekar även i framtiden.
Skötseln kommer att fortlöpa genom att röjning runt ekar görs vart tredje år. Detta för att marken inte återigen ska växa igen och ekarna beskuggas.
Ekarna i Täby - en guide till Täbys ekar
Med broschyren "Ekarna i Täby - en guide till Täbys ekar" vill kommunen locka ut alla som vill se och uppleva Täbys vackra ekmiljöer: Hagby eklandskap, Torslunda ekholmar, Vågsjö ekar och Viggbyholms ekbacke.
Strand- och vattenvård
Inom Täby kommun finns flera sjöar och många strandlinjer kantas av vass. För att förhindra att badplatser växer igen och för att hålla utblicksplatser öppna mot vattnet krävs vassklippning i vissa vassbevuxna områden.
Vassklippning utförs kring Rönningesjön och utmed Stora Värtan utifrån kommunens vassklippningsplan som togs fram under hösten 2010. Under arbetsprocessen fördes en dialog med intresseföreningar. Vassklippningsplanen reviderades våren 2012.