Skötsel av fornlämningar
Fornminnesområden kan vara gravfält, domarringar, fornborgar och områden med stensträngar med mera. De kan ibland vara svåra att upptäcka i landskapet. Genom fornminnesvård kan de göras synliga och tillgängliga.
Täby hör till en av de fornminnestätaste kommunerna i landet med nära 400 kända fornlämningar. Ett 30-tal av dessa är så intressanta att de skyltas och kontinuerligt vårdas av kommunen.
Fornminnesvården består framförallt av att hålla efter gräs och sly. Arbetet pågår från slutet av juni till och med slutet av augusti. Förutom gräs- och slyröjning omfattar arbetet även skötsel och uppsättning av informationsskyltar. Arbetet ombesörjs av kommunens park- och naturenhet, i samarbete med kultur- och fritidskontoret och Stockholms länsmuseeum.
Fornminnesbroschyr
En fornminnesbroschyr där alla vårdade objekt beskrivs har tagits fram av kommunen.
Allmänt om fornminnesvården
Tidigare röjdes alla buskar och träd bort från fornlämningar. Under senare tid har mer kunskap kommit till och arkeologer har uppmärksammat att rötter av enstaka buskar och äldre träd, binder ihop och förhindrar erosion av till exempel gravhögar. Naturvården och fornminnesvården kan därför kombineras. Den biologiska mångfalden behålls genom att bärande träd och buskar som hör till västplatsen gynnas. Samtidigt kan fornlämningen synliggörs på ett balanserat sätt.
Bevarande
- Kör- och släpskador på och kring fornlämningen får inte uppstå
- Rishögar eller kompost får inte läggas på fornlämningen
- Ris får inte eldas på fornlämningen, inte heller inom fornlämningsområdet
- Fornlämningen får inte förstöras enligt kulturmiljölagen
Skötseln ska bidra till att:
- synliggöra fornlämningen
- behålla de buskar och träd som är värdefulla för biologisk mångfald kring fornlämningen
- hålla fornlämningar fria från högvuxen växtlighet
- gynna välbehållna bärande och för växtplatsen karaktäristiska träd och buskar (exempelvis enar, nypon, slån, ek, hassel, hägg)