Skötsel av skog och landskap utanför tätorten
Täbys landskap är en förening av natur och kultur. Det är ett landskap rikt på fornlämningar, rekreationsvärden och naturvärden. För att kunna behålla och vårda dessa värden är det viktigt att de öppna markerna sköts på rätt sätt.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
En av skötselåtgärderna, hästslåtter utförs regelbundet varje år under perioden juli -augusti. Hästslåtter kräver bra väder utan regn. Exakt datum meddelas via evenemangskalendern på startsidan några dagar i förväg.
Skogsvårdsplan
En skogsvårdsplan har tagits fram för att bevara och utveckla skogarnas naturvärden, rekreationsvärden och kulturhistoriska värden. Skogsvårdsplanen finns digitalt i programmet Forestplan där samtliga skogsmiljöer finns digitaliserade. Skogarna ligger utanför tätorten och ägs av kommunens bolag Täby Fastighets AB (TFAB).
Landskapsplanen
2009 togs en landskapsplan fram med syfte att återskapa och behålla de värdefulla öppna markerna. Dels inom Täby tätort men framförallt på den kringliggande landsbygden. Landskapsplanen ger en helhetsbild över Täbys öppna marker och dess natur-, kultur- och rekreationsvärden. Den ger också specifika skötselförslag till de olika miljöerna för att uppnå konkreta bevarandemål.
I Täbys öppna landskap förekommer flera värdefulla naturtyper och landskapselement.
Naturtyper
- Ängsmarker hålls öppna genom slåtter eller slaghack.
- Genom slåtter skärs gräset av för att sedan torka och föras bort. Slaghacksmaskinen smular i stället sönder gräset, som får ligga kvar på marken.
- Betsmarker hålls öppna tack vare bete av kor eller hästar.
Landskapselement
- Åkerholmar med gamla vidkroniga ekar. Här utförs landskapsvårdade röjningar för att ekarna inte ska bli beskuggade.
- Skogsbryn med en variation av buskar och träd (till exempel slån, nypon och hagmarksenar). Även här genomförs landskapsvårdande röjningar för att hålla brynen variations- och artrika.
- Odlingsrösen är ofta artrika och ska hållas öppna och solbelysta. Värmeberoende djur och växter finner här förutsättningar för att leva och tillfälligt vistas i rösena, till exempel ödlor och mandelblomma.
Generella riktlinjer för landskapsvården
- Den öppna marken ska inte minska i areal.
- Betestrycket ska vara tillräckligt för att gynna den värdefulla markvegetationen.
- Bete ska ske en bit upp i skogsbrynen så att dessa hålls fria från underväxande sly.
- Slaghack ska ske på öppna ytor som inte har några särskilda floravärden eller där det på grund av olika orsaker bedömts olämpligt att använda slåtter.
- Välutvecklade skogsbryn med ädellövträd och bärande buskar och träd ska värnas och återskapas.
- Död ved, liggande eller stående, ska värnas.
- Solitära ädellövträd ska friställas. På grova träd ska kronorna vara fria ungefär en halvkrondiameter ut från trädets yttersta grenspetsar.
När utförs åtgärderna?
- Slåtter ska ske i slutet av juli eller i augusti med klippande eller skärande redskap. Gräset ska föras bort ifrån marken.
- Hästslåtter utförs regelbundet varje år under perioden juli-augusti. För exakt datum se kommunens evenemangskalender på startsidan.
- Landskapsvårdande skötselåtgärder ska utföras under sensommaren för att få bäst effekt.
- Inga landskapsvårdande skötselåtgärder får ske under fåglarnas häckningsperiod.