Skötsel av skogar inom tätort
Inom Täby tätort förgrenar sig ett nät med små till större skogsbeklädda områden, som vi valt att kalla naturparker. De utgör viktiga livsmiljöer för växter och djur och här har allmänheten möjlighet att röra sig i en varierad natur.
Kontakta oss
Naturparkerna i Täby
Naturparkerna täcker en yta av 540 hektar. En naturpark är ett till största delen skogsbevuxet område inom planlagt område i kommunen. Den ägs och förvaltas av kommunen. Naturparkernas karaktärer skiljer sig åt både till innehåll, användning och storlek. I Täby kommuns grönplan finns det en uttalad målsättning att bevara halva Täby grönt. Naturparkerna utgör en betydande del av denna målsättning.
Naturparksplanen
Våren 2008 antogs en naturparkspolicy för Täby kommun. Inom denna policy har en fördjupad naturparksplan tagits fram, där bl a utveckling, klassning och speciell hänsyn utretts för de bebyggelsenära skogarna.
Skötsel av naturparker
Täby är indelat i fem skötselområden och naturparkerna sköts utifrån naturparksplanens riktlinjer, vart femte år från december till april.
- Östra Täby (2023 - 2024)
- Centrala Täby (2024 - 2025)
- Västra Täby (2025 - 2026)
- Södra Täby (2026 - 2027)
- Norra Täby (2027 - 2028)
Karta över de fem skötselområdena samt naturparksplanerna för respektive naturparksområde finns här:
Skötsel för variation
Varje naturpark är unik och skötseln syftar till att skapa en biologisk mångfald med olika sorters buskar och träd. Röjning och gallring utförs för att släppa in mer ljus där växtligheten blivit för tät. En urglesningen bland träden görs för att trädkronorna ska få utrymme, till exempel för att ge en stor ek, sälg eller en vidkronig tall mer livsutrymme. En tall kan till exempel leva upp till 400 år, om den får växa fritt!
Variation är ett nyckelord för skötsel av tätortsnära skogsområden. Variation kan skapas på flera sätt, dels genom att gynna träd i olika åldrar och i olika storlekar, dels genom att gynna olika trädslag, men även genom att skapa en variation i den rumsliga fördelningen.
Död ved värnas inom naturparkerna eftersom det i dagens skogar är en bristvara. Många olika sorters insekter, svampar och lavar, är beroende av död ved i olika dimensioner och trädslag. Om man tittar närmre på en högstubbe av tall eller en stående död tall så finner man ofta ett myller av håligheter och gångar i veden. Av den anledningen sparas död ved liggande och stående, där den inte utgör någon säkerhetsrisk för människor. Intill stigar och i närheten av hus är det lämpligt att fälla ett dött träd. Trädet får då i stället brytas ned och tas om hand av insekter, svampar, lavar och mossor på marken.
Gallrat skogsmaterial, grövre ris och delar av träd samlas ihop till högar på ett par platser inom varje delområde. Där kommer en flismaskin att "tugga" det röjda materialet som sedan blir till biobränsle.
Ekonomin är en viktig faktor men att producera virke i naturparkerna är inte ett mål. Skogarna sköts så att en omväxlande, öppen till tät skog skall bli resultatet, där både människor och djur kan trivas.
Nedfallna träd
För att förhindra spridningen av skadeinsekten granbarkborre arbetar kommunen aktivt med att ta bort nedblåsta granar från kommunens mark.
Om det finns en stor mängd av färska vindfällen i skogen, eller stormskadad skog finns det en risk att granbarkborrarna kan ge sig på livskraftiga granar intill.
Redan döda träd utgör däremot inte någon risk för ökad spridning av granbarkborren, då dessa träd inte kan nyttjas av granbarkborren. Döda träd utgör också viktiga livsmiljöer för andra typer av insekter, som vildbin. Hålträd och död ved är en bristvara i skogen och kan öka den biologiska mångfalden.
Om de döda träden utgör en säkerhetsrisk, till exempel om de står intill en stig eller nära ett vindskydd behöver de tas bort. Om sådana träd upptäcks ser vi gärna att du felanmäler det till oss på Täby kommun.
Stolpaskogens skötselplan
Stolpaskogens skötselplan har tagits fram i syfte att utveckla olika skogsmiljöer och beskriva de olika värden som finns i Stolpaskogen. Täbys befolkning växer och trycket på naturområden ökar alltmer. Stolpaskogen ligger centralt och erbjuder många kvaliteter för det rörliga friluftslivet. Planen tydliggör även vilka åtgärder som främjar de olika värdena. Det kan vara naturupplevelser för allmänheten, kulturhistoriska värden eller naturvärden. Skötselplanen syftar också till att ge riktlinjer för att utveckla Stolpaskogen till Täby stadsskog. Här hittar du Stolpaskogens skötselplan: