Bävrar i Täby
Bävern är ett vanligt förekommande djur. Det finns flera tusen bävrar i Stockholms län. Med tanke på att Täby har stora naturområden och flera sjöar och våtmarker finns uppskattningsvis ett hundratal bävrar här. På den här sidan har vi samlat frågor och svar om bävrar.
Frågor och svar om bävrar
Hur många bävrar finns det i Täby?
Det finns cirka 100 000 bävrar i Sverige idag. Men så har det inte alltid varit. I slutet av 1800-talet utrotades bävern, men återintroducerades under 1920-talet och under de senaste 100 åren har stammen vuxit kraftigt. Bäverns naturliga fiender är varg och lo, men eftersom de inte finns i Täby har bäverstammen ökat här.
Exakt hur många som finns i Täby är svårt att säga men uppskattningsvis finns ett hundratal bävrar i kommunen. De gula prickarna på kartan nedan visar var bävrar finns etablerade i Täby.
Har bävrar någon naturlig fiende?
Bävrarnas naturliga fiender är varg och lo, men eftersom de inte finns i Täby har bäverstammen ökat kraftigt här. För att hålla nere beståndet skjuts cirka 300 bävrar varje år i Stockholmsregionen.
Hur lever bävrar?
Bävrar lever alltid i närheten av vattendrag eller sjöar. Där bygger de sina dammar och hyddor av grenar, kvistar och slam. I en bäverhydda bor en hona och hane med sina ungar. Varje år i början av juni får honan en kull med 1–4 ungar. Ungarna stannar kvar i hyddan i cirka två år.
Bävern är en växtätare. De äter både land- och vattenväxter. Under vintern äter de innerbarken på träd och knoppar och det är en av anledningarna till att den fäller träd. Bävrar föredrar främst asp, men kan också gnaga på andra träd som sälg, björk och fruktträd.
Bävrar har sitt eget revir, som kan sträcka sig cirka 7 kilometer.
Vad är ett dämme?
Bävrarnas dämmen har flera funktioner, dels byggs de för att dämma upp områden till våtmark och dels kan dämmet fungera som matförråd under vintern. Bävrarna har ofta ett huvuddämme som dämmer upp vattnet där de har sitt bo eller hydda. Bävrarna gräver en ingång till sin hydda som sedan täcks med vatten genom att ett dämme skapas. På detta sätt kommer varken kyla eller rovdjur in i bäverns hydda. Bävrarna dämmer också upp ny mark för att utöka sitt revir eller av unga bävrar som letar ett nytt revir.
Får man ta bort bäverdämmen?
Under perioden 1 maj till och med 30 september har markägaren lov att ta bort bäverdämmen. Om markägare under resterade del av året vill ta bort ett dämme krävs dispens från Länsstyrelsen.
Varför behöver kommunen ibland plocka bort dämmen och hur gör man det?
Bäverdämmen kan göra att vattentillförseln täpps igen, så att det finns risk för översvämningar.
Dämmet plockas antingen bort med hjälp av en grävmaskin eller en kratta. Materialet som bävern använt för att bygga upp dämmet läggs ofta åt sidan så att bävrarna kan återanvända det för att bygga upp ett nytt dämme närmare hyddan. För att bävern inte ska bygga upp dämmet på samma plats igen brukar man sätta upp gabionburar parallellt med vattendraget. Gabionburar är gjorda av stål och har en rektangulär form. Målet med burarna är att bävrarna ska bo kvar, men att de ska flytta sitt dämme närmare hyddan, vilket gör att översvämningar kan undvikas.
Vad har bävrarna för positiv påverkan på ekosystemet?
När bävrar etablerar sig i ett område bidrar den till biologisk mångfald på många olika sätt. Här listas några exempel:
- ökar mångfalden av en rad olika arter
- återskapar gamla sjöar och våtmarker
- bäverdammarna skapar ofta ett rikt insektsliv som lockar många insektsätande arter som groddjur och fåglar
- öppna vattenytor som bävern skapar används av fladdermöss som jaktmarker
- gynnar växtligheten i dammar, eftersom mer ljus når ner till dammarna när bävern fäller träd och buskar i strandkanten.
- När bävrar fäller träd för sin föda och sitt byggande tillför den död ved till ekosystemen både på land och i vatten. Död ved är viktig för den biologiska mångfalden och fungerar som livsmiljö åt insekter, svampar, mossor och lavar.
Vilka problem kan bävrar orsaka?
Det är i huvudsak tre av bävrarnas beteenden som orsakar problem, nämligen dämning, trädfällning och grävning. De huvudsakliga problemen med bäverskador är:
- Förstörd mänskligt byggd infrastruktur som vägar med mera.
- Översvämningar som påverkar jordbruks- och skogsmark som leder till att grödor och skog dör.
- Förstörd funktion av dräneringssystem.
Här listas exempel på olika situationer där bäverns dämningar har skapat problem:
- Vägtrummor för väg och järnväg sätts igen, med risk för översvämning och underminering av väg- och järnvägsbank.
- Dämmer så att avloppsanläggningar svämmas över.
- Uppdämt vatten påverkar dagvattennät så att vatten inte kan rinna undan.
- Dämmer så att åker- och betesmark blir översvämmad.
- Dämmen leder till översvämningar på tomter och i huskällare.
Får man skjuta bäver?
För att hålla nere beståndet skjuts cirka 300 bävrar varje år i Stockholmsregionen. Det är allmän jakttid på bäver 1 oktober till 10 maj. För att bedriva jakt på bäver övrig tid på året krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
Vad gör Täby kommun vid bäverdämmet norr om Arninge golfklubb vid Norrortsleden?
Bävrar har etablerat sig i naturmarken och dämt upp tre vägtrummor samt anlagt en hydda i ett dike.
Bävrarna upptäcktes under våren 2021 när ett bäverdämme brast i en av vägtrummorna, vilket orsakade översvämningar av ett motionsspår och Arninge golfklubbs golfbana. Efter detta byggde bävrarna upp sitt dämme igen.
Täby kommun har försökt åtgärda problematiken genom att sätta in ett rör i dämmet för att dränera ut vattnet långsamt för att undvika översvämning längre ner mot golfbanan. Bävrarna täppte dock till röret med lera och pinnar. Försök gjordes då att borra hål längst med rörets kanter för att utöka dräneringen och göra det svårare för dem att täppa igen. Detta fungerade inte då bävrarna täppte igen de nya hålen med pinnar.
Trafikverkets entreprenör tog bort dämmet i slutet av september förra året. Bävrarna har efter detta dämt upp två nya vägtrummor istället, men det verkar också som att originaltrumman under Norrortsleden åter börjar bli igensatt.
Hög översvämningsrisk
Vattnet trycker på bakom motortrafikleden och på lång sikt hotas stabiliteten för vägbanken. Detta problem går att lösa genom att ta bort dämmena och på lång sikt se till att vägtrummorna inte däms upp igen.
Dagvattendammarnas funktion hotas
Trafikverkets dagvattendammar har förlorat sin funktion, eftersom de inte är dimensionerade för de nya ökade vattenmängderna, vilket lett till att bottenduken börjat luckras upp och förstöras. Detta medför en säkerhetsrisk då dammarna är designade för att fånga upp läckor av miljöfarliga ämnen som till exempel oljeläckage vid olyckor på motortrafikleden. Detta problem kan delvis lösas med att ta bort bävrarnas dämmen i vägtrummorna. Tyvärr har det visat sig att bävrarna har placerat sin hydda i ett av dikena som leder till dagvattendammarna. För att återfå dagvattendammarnas funktion igen behöver bäverhyddan tas bort.
Trafikverkets entreprenör har påbörjat arbetet med att rensa ur vägtrummorna på platsen. Den igensatta vägtrumman för motionsspåret söder om Norrortsleden kommer att bytas ut mot en ny större trumma.
Skyddsjakt nödvändig
Trafikverket och kommunen har ansökt om gemensam dispens hos Länsstyrelsen om att riva de tre dämmena och bäverhyddan. Länsstyrelsen har beviljat ansökan. Det innebär att kommunen kommer bedriva skyddsjakt under november.
Vad gör Täby kommun vid Myrängsdammen?
Bäver har etablerat sig sedan några år tillbaka i kommunens dagvattendamm myrängsdammen. Bävrarna har tidigare orsakat översvämningar på platsen av grusvägar och hästhagar, samt orsakat skada på flera aspar i närområdet.
Kommunen har försökt att vidta åtgärder för att bävern ska kunna vara kvar på platsen. Bland annat har gabionburar och rör genom bäverns dämmen provats. Kommunen har även testat att ta bort dämmen under sommarhalvåret.
Intill dagvattendammen ligger en elkraftstation och just nu pågår en utbyggnad av kommunens elkraftsnätverk. Tyvärr orsakar bävern översvämningar som gör att elkraftverket riskerar att översvämmas. Det höga vattenståndet har tyvärr orsakat skador på fundament inom elkraftstationen. För att en ny markkabel ska kunna dras och elkraftstationen ska kunna byggas om utan att riskera översvämning behöver bäverdämmena tas bort. Detta gör att bävern tyvärr kommer att behöva skjutas av.
Jakt nödvändigt
I första hand vill kommunen hitta alternativ för att kunna behålla bäver där den valt att bosätta sig. Tyvärr går det inte i detta fall på grund av att viktig infrastruktur riskerar ytterligare skador. Kommunen har därför ansökt om dispens för att ta bort bäverdämmena och fått den beviljad av länsstyrelsen. Det innebär att kommunen kommer att bedriva jakt under hösten.
Kan man inte fånga in och flytta bävern?
Detta görs inte generellt när det gäller bäver. I Täby kommun finns bäver vid de flesta vattendragen och har etablerade revir kring dessa. Det är därför svårt att flytta bäver inom kommunen eftersom de riskerar att hamna i en annan bävers revir.
Har bävern ungar?
Bäverungar föds på våren/ tidig sommar och är ungdjur nu. Inga bäverungar finns därför i hyddan.