Fördjupad översiktsplan för Täby stadskärna 2050
Antagen av kommunfullmäktige 2019-11-04.
Om den fördjupade översiktsplanen för Täby stadskärna 2050
Fördjupningen av översiktsplanen syftar till att möjliggöra en hållbar utveckling med förbättrad kollektivtrafik, fler bostäder, nya arbetstillfällen och service i närheten av Roslagsbanans stationer samtidigt som kommunen bevarar halva Täby grönt.
Nya värden skapas för nya och befintliga Täbybor då det blir enklare att resa till och från Täby, fler torg och levande stadskvarter tillkommer med restauranger och service. Nya parker och gröna stråk behöver tillkomma för att alla invånare ska ha god tillgång till lekparker, grönska och möjlighet till avkoppling. Genom att utveckla Täbys centrala delar kan större orörda grönområdena fortsatt behållas som ströv- och rekreationsområden, vilket går i linje med kommunens vilja att bevara halva Täby grönt.
Med den framtida förlängningen av Roslagsbanan till Stockholm city via Odenplan blir det enklare för invånare att ta sig till och från Täby. Utöver detta behövs satsningar på lokal och regional kollektivtrafik. Nya stråk för stombussar och utvecklade bytespunkter vid Roslagsbanans stationer möjliggör för hållbara resor och smidiga bytesmöjligheter mellan cykel, bil, buss och tåg. Framkomligheten i trafiken ska fungera och det innefattar ny kapacitetsstark kollektivtrafik, god framkomlighet till och från centrumområdet och möjligheten att komma ut till det nationella trafiknätet via E18 och Norrortsleden.
Planprocessen
Arbete med den fördjupade översiktsplanen inleddes år 2015 och sedan dess har invånare, företag, föreningar och remissinstanser haft flera tillfällen att lämna synpunkter på planens innehåll. De synpunkter som inkommit under planprocessen samt kommunens kommentarer finns sammanställda nedan, se Tidig dialog, Samrådsredogörelse och Särskilt utlåtande.
Planen antogs i kommunfullmäktige den 4 november 2019 och vann laga kraft den 7 december 2019.
Start-PM | 2015 |
Tidig dialog | 2016 |
Samråd | 2017 |
Utställning | 2018 - 2019 |
Antagande | 4 november 2019 |
Laga kraft | 26 november 2019 |
Tidig dialog och samråd
Tidig dialog
Inför framtagandet av samrådsförslaget genomförde kommunen en tidig dialog med invånare, företagare, intresseorganisationer och fastighetsägare och andra viktiga aktörer. Dialogen startade vintern 2015/2016 med en enkät i form av en karta på webben, där det gick att beskriva populära platser och platser med utvecklingsbehov. Webbdialogen följdes av dialogmöten.
Resultatet från dialogen finns i sin helhet sammanfattad i en rapport nedan. Via länken till webbenkäten kan du ta del av hur över 700 platser i centrala Täby uppfattas.
Samråd
Mellan den 11 september och 12 november 2017 pågick samråd då invånare kunde lämna synpunkter på den fördjupade översiktsplanen för Täby stadskärna 2050. Totalt inkom 125 yttranden från remissinstanser, grannkommuner, föreningar och privatpersoner. Yttrandena, tillsammans med kommunens kommentarer, finns sammanfattade i en samrådsredogörelse.
Utställning
Mellan den 17 december 2018 och 3 mars 2019 pågick utställning. Under utställningen kunde invånare lämna synpunkter på den fördjupade översiktsplanen för Täby stadskärna 2050. De synpunkter som inkommit under utställningsfasen samt kommunens kommentarer finns sammanställda i ett särskilt utlåtande.
Frågor och svar
Vad innebär en fördjupad översiktsplan?
Kommunen måste ha en översiktsplan enligt plan- och bygglagen och den är vägledande för hur kommunen ska utvecklas. En mer detaljerad översiktsplan, en fördjupning, kan tas fram om den kommunövergripande översiktsplanen behöver ändras för ett visst område och det behöver studeras mer detaljerat, exempelvis i en tätort. Fördjupningen av översiktsplanen visar kommunens vilja och vision för hur kommunen ska växa i centrala Täby och är en övergripande inriktning för hur man vill att marken ska användas just här.
I de fall när kommunen pekar ut en önskvärd utveckling på privat mark är det fortfarande den som äger marken som bestämmer om man vill utveckla den eller inte.
Varför behöver Täby utvecklas?
För att kunna erbjuda Täbyborna förbättrad kollektivtrafik i form av förlängd Roslagsbana till Stockholms city behövs ett ökat resandeunderlag. Förbättrad kollektivtrafik är även en förutsättning för att locka hit företag och möjliggöra för fler invånare att arbeta i kommunen. Den långsiktiga finansieringen av välfärden såsom skola, vård och omsorg förutsätter fler skattebetalare. För att bibehålla en god offentlig service till alla invånare som är i behov av den krävs en växande befolkning i arbetsför ålder. Genom att bygga ut den regionala stadskärnan med fler bostäder, fler arbetsplatser, mer service och infrastruktur avlastas regionens mest centrala delar genom effektiv markanvändning, hushållning av regionens naturresurser och minskad miljöpåverkan.
Hur stor blir befolkningen?
Idag bor 71 000 invånare i Täby. Hela kommunen växer nu med ca 1000 invånare per år och kommer troligen vara över 100 000 vid år 2050. En stor del av Täbys nya invånare kommer att bo i centrala Täby.
Hur har planförslaget ändrats efter utställning?
Planförslaget har reviderats utifrån inkomna synpunkter och nya politiska direktiv. Texter har setts över och riktlinjer tydliggjorts. Nya kapitel har tillkommit och vissa kapitel har skrivits om. Alla kartor har uppdaterats och vissa bilder har bytts ut. En sammanställning av de ändringar som gjorts finns i det särskilda utlåtandets inledande kapitel. Resterande ändringar finns presenterade under respektive yttrande i det särkskila utlåtandet.
Hur ser utvecklingen ut i övriga kommunen?
Täby stadskärna, tillsammans med Arninge-Ullna, är ett av åtta områden i Stockholm som bedömts lämpliga att utvecklas till en så kallad regional stadskärna, där tät sammanhängande stadsbebyggelse är lämplig ur ett regionalt perspektiv och med hänsyn till de lokala förutsättningarna.Täbys centrala delar utgör en naturlig målpunkt och knutpunkt för omkringliggande kommuner och tätorter. Genom att utveckla Täbys centrala delar är det möjligt att även i framtiden behålla halva Täby grönt.
Utöver stadskärnan och Arninge-Ullna kommer kommunen prioritera utveckling längs Roslagsbanans stationer samt vid kommunens kommundelscentrum.
När ska utbyggnaden starta?
Redan idag utvecklas centrala Täby och de nya stadsdelarna Täby park och Roslags-Näsby börjar växa fram. Fördjupningen av översiktsplanen visar hur kommunen vill att marken i centrala Täby kan utvecklas och hur det ska ske på ett hållbart sätt. Planen leder inte på en gång till en utbyggnad, utan stadskärnan kommer växa fram successivt i takt med att nya detaljplaner för olika områden upprättas vilka möjliggör för den nya stadsbebyggelsen. Utbyggnadstakten beror också på intresset hos områdets olika fastighetsägare och det är upp till varje fastighetsägare att söka planändring.
Majoriteten av bostäderna och arbetsplatserna kommer föreslås tillkomma till 2035 medan vissa områden kan utvecklas till 2050. I takt med detta behövs även investeringar i ny teknisk infrastruktur, kollektivtrafik, skolor med mera.
Hur påverkas jag under utbyggnaden?
Utbyggnaden pågår redan och kommer att pågå under flera år. I samband med denna expansion är det viktigt att minimera negativa konsekvenser för kommunens invånare. Detta kan handla om att säkerställa god framkomlighet i vägnätet och kollektivtrafiken samt att upprätthålla en fortsatt god service i kommunens verksamheter. Nya skolor och förskolor kommer att tillkomma när nya områden byggs ut och detta följer kommunens bostadsprognos som årligen följs upp och ses över.
Hur högt och hur tätt kommer det bli?
Den fördjupande översiktsplanen fastställer inriktning för markanvändning. Det är först i detaljplaneskedet som det bestäms hur höga husen kommer att bli eller hur tätt det kommer att byggas. Den fördjupade översiktsplanen möjliggör för realisering av majoriteten av de 16 200 bostäder som ska uppföras inom Sverigeförhandlingen samt många nya arbetstillfällen. Dessa kommer att spridas ut jämnt över stadskärnan.
Växer kommunen på ett hållbart sätt?
Genom att Täbys centrala delar utvecklas och förtätas kan fler bo och arbeta inom samma område vilket minskar behovet av transporter. Eftersom centrala Täby har närhet till flera stationer längs med Roslagsbanan kommer fler att kunna välja att resa med kollektivtrafik. När centrala Täby utvecklas kommer det också kunna etableras mer service som invånare och verksamma kan gå eller cykla till.
Parker och grönområden ska utvecklas i området för att bevara halva Täby grönt vilket ger både trevliga miljöer för invånarna och skapar livsmiljöer för djur och växter. Att skapa gröna miljöer i rätt lägen gör även de centrala delarna mer anpassningsbara till ett förändrat klimat med ökade regnmängder och bitvis varmare väder, då grönskan tar hand om vatten och skapar skugga i den tätare stadsmiljön. Att planera för en blandad bebyggelse med arbetsplatser, skola, förskola, olika typer och storlekar av bostäder är viktigt för att skapa en varierad och socialt hållbar stad.
Den fördjupade översiktsplanen anger riktlinjer för hur ny bebyggelse kan anpassas till befintliga kulturhistoriskt värdefulla områden inom stadskärnan. Genom att värna de kvaliteter som redan finns stärks kopplingen till Täbys historia och ger en ökad förståelse för hur Täby växt fram.
Vilka olika boendeformer kommer att finnas?
Täby stadskärna ska erbjuda olika boendeformer i olika storlekar för att attrahera olika åldersgrupper och hushållstyper. Bostadsrätter, hyresrätter, stadsradhus, studentbostäder samt olika typer av vård- och omsorgsboenden kommer att behövas. Den politiska inriktningen är att ca 10-15% av nytillkommande bostäder ska utgöras av hyresrätter. Med fler invånare i kommunen kommer behovet av olika typer av boendeformer inom social omsorg att öka.
Vilken typ av arbetsplatser kommer att finnas här i framtiden?
De arbetsplatser som kommer att finnas i centrala Täby behöver kunna passa i stadsmiljö och inte vara störande för närliggande bostäder. Det är arbetsplatser som finns i kontorsbebyggelse, olika typer av tjänster, utbildning, vård- och omsorg och handel. Ett innovationskluster, med tyngdpunkt i Tibble-Åvaområdet, föreslås där synergier mellan akademi, näringsliv och utbildning utgör fokus för att skapa förutsättningar för innovation och entreprenörskap.
Hur kommer kommunikationerna utvecklas?
Roslagsbanan
Genom Sverigeförhandlingen kommer Roslagsbanan att förlängas till city via Odenplan. Planeringsarbetet påbörjas 2020 men det är i dagsläget oklart när utbyggnaden kan påbörjas. Tillsammans med övriga nordostkommuner arbetar Täby kommun för att på sikt få till en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda. Dubbelspårsutbyggnad har skett längs flera sträckor och pågår fortfarande. Nya tåg har köpts in och kommer börja trafikera Roslagsbanan under 2021. Stationerna Tibble och Roslags Näsby behöver tillgängliggöras så att det blir lättare att nå dem med buss, bil och som gång- och cykeltrafikant. Vid Roslags Näsby station föreslås en ny bytespunkt som möjliggör byten mellan tåg, buss, stombuss.
Busstrafik
Bussterminalen vid Täby centrum behöver på sikt utvecklas för att kunna hantera fler busslinjer och möte framtidens behov. Nya stombusstråk finns utpekade i planen som gör det lättare att resa mellan Täby stadskärna och andra viktiga regionala målpunkter.
Biltrafik
Biltrafiken ska ha en fortsatt acceptabel framkomlighet men det ska även vara säkert, tryggt och gent att gå och cykla. Utformningen av vissa gator kommer att ses över så att de utvecklas till trygga och säkra miljöer för alla trafikanter. Samtidigt kommer nya gator att behövas för att skapa ett robust trafiksystem där det finns flera vägar att tas sig. Detta minskar belastningen på vissa utsatta vägar, exempelvis Stora Marknadsvägen. Utöver detta behövs mindre åtgärder, såsom trimningsåtgärder för att förbättra framkomligheten för fordonstrafiken.
Parkering
Det kommer vara möjligt att parkera i centrala Täby, men parkeringen behöver regleras på olika sätt. Olika parkeringslösningar kommer att behövas, till exempel parkeringshus, tidsreglerade parkeringar, mm.
Vilka parker och naturområden kommer att finnas i centrala Täby?
I centrala Täby kommer befintliga grönområden och parker att värnas om och nya kommer att tillkomma för att bevara halva Täby grönt. I vissa områden i de mest centrala delarna råder brist på parker och där behöver mindre fickparker och sammanhängande parkstråk utvecklas.
Hur kommer utbudet av skolor och förskolor vara i centrala Täby?
När centrala Täby utvecklas och befolkningen ökar växer också behovet av fler förskolor, grundskolor och gymnasium. Förskolor och grundskolor ska lokaliseras inom de centrala delarna av Täby så att avståndet för barnen mellan skolan och hemmet blir rimligt och livspusslet kan gå ihop. Gymnasium och övriga utbildningsinsatser föreslås att lokaliseras i närheten till kollektivtrafik.
Kommer det att finnas platser för barn och ungdomar i centrala Täby?
Den tidiga dialog som genomfördes visar att äldre barn och unga efterfrågar platser för spontanidrott, så som bollplaner för olika sporter, motionsslingor och utegym. Dessa behöver byggas ut i takt med utvecklingen av centrala Täby. Trafiksäkrare miljöer och möjlighet att gå, cykla och åka kollektivt i de centrala delarna ska göra det enklare för barn och ungdomar att röra sig i staden.
Kommer det att finnas plats för idrott och kultur?
Täby ska vara en levande kommun och ska kunna erbjuda platser för olika typer av idrott-, kultur- och fritidsaktiviteter. För att möta det växande behovet kommer flera offentliga plaster för olika typer av aktiviteter att behöva utvecklas. Exempelvis ska det i samband med planering av varje ny grundskola även planeras för en idrottshall.
Vad gör kommunen för att minska klimatpåverkan?
Täby kommun har som mål att vara klimatneutralt till år 2050. De största utsläppen av koldioxid inom Täby kommer från transportsektorn, varför en viktig åtgärd för att nå målet är att minska dessa utsläpp. En tät stad innebär att infrastruktur används på ett resurseffektivt sätt och täthet skapar förutsättningar till hållbara resval. En tät stad möjliggör också klimateffektiva lösningar såsom fjärrvärme.
Hur kommer avfallshanteringen se ut i centrala Täby?
Planens inriktning är att minska mängden avfall, bland annat hushållssopor. I första hand ska avfall förebyggas men det som inte kan förebyggas ska återvinnas. Det kommer finnas stadsmässiga avfallssystem som till exempel supsug eller underjordsbehållare. Det ska finnas möjlighet att hitta återvinningsstationer i anslutning till viktiga målpunkter.