Cykling och cykelvägar
Det finns ungefär 150 kilometer kommunala gång- och cykelvägar som Täby kommun sköter driften av. I Täby pågår ett antal aktiviteter och regionala samarbeten för att förbättra framkomligheten för cyklister.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Cykelvägnät
I Täby finns ungefär 150 kilometer kommunala gång- och cykelvägar. Cykelvägnätet består av regionala stråk, huvudstråk och lokala stråk. I kartan nedan visas samtliga cykelvägar, kommunala cykelpumpar samt vilka sträckor som sopsaltas under vintern.
Karta med cykelvägar och sopsaltade GC-vägar
- Regionala cykelstråk syftar till att underlätta cykelpendling över kommungränserna. Cykelstråken ska vara gena och ha en mycket god standard. De regionala cykelstråken innebär ett samarbete mellan Trafikverket, Regionala cykelkansliet och regionens kommuner.
- Huvudstråken kompletterar de regionala stråken och möjliggör resor mellan olika kommundelar och lokala målpunkter inom kommunen. Cykelstråken ska vara gena och ha en god standard.
- Lokala cykelstråk finns inom varje kommundel i Täby och är ett finmaskigt nät som når fler målpunkter.
Cykelparkering
Kommunal cykelparkering finns vid alla Roslagsbanans stationer samt vid större busshållplatser och kommunala målpunkter.
Kom ihåg att låsa fast cykeln ordentligt i både hjul och ram för att minska stöldrisken.
Cykelmätare
På 15 platser i kommunen finns cykelmätare som räknar antalet cykelpassager. Cykelmätare används för insamling av statistik som sen blir underlag till den fortsatta cykelplaneringen.
Riktlinje för cykeltrafik
I december 2024 antogs Täbys nya Riktlinje för cykeltrafik. Riktlinjen preciserar Täby kommuns prioriteringar avseende cykeltrafik och utgör utgångspunkten för de cykelåtgärder som planeras och genomförs.
Frågor och svar
Vad gäller vid en cykelpassage?
En cykelpassage ligger ofta intill ett övergångsställe. Cyklister och mopedister har väjningsplikt inför passager. Bilar ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för trafikanter som är ute på cykelpassagen. Läs gärna mer på Transportstyrelsens webbplats.
Cykelpassage och cykelöverfart, transportstyrelsen.se
Får jag cykla på trottoaren?
Nej, trottoarer är till för gående. Trottoarer ska betraktas som gångbanor - även om skyltning ofta saknas. Barn får dock, enligt Transportstyrelsen, cykla på gångbanor till och med det år de fyller åtta, förutsatt att det inte finns en intilliggande cykelbana.
Trafikregler, transportstyrelsen.se
Får jag cykla på körbanan?
Du får cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana. Detta förutsätter att du fyllt 15 år och att hastighetsbegränsningen är max 50 km/h. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till målpunktens läge. Detta gäller även för mopeder klass II, tvåhjuliga.
Får jag cykla på ett gångfartsområde eller en gågata?
Vid cykling på ett gångfartsområde eller en gågata ska du hålla gångfart. Gångfart är ungefär 7 km/h. Gående har företräde och cyklister har, precis som andra fordon, väjningsplikt mot gående.
Gågata, cykelgata och gångfartsområde, transportstyrelsen.se