Begäran om skadestånd
Om du anser att Täby kommun har orsakat dig en skada kan du ha rätt till skadestånd. En förutsättning för att kommunen ska hållas skadeståndsskyldig är att kommunen genom uppsåt, oaktsamhet eller annan försumlighet orsakat skadan. Att en skada har inträffat innebär inte automatiskt att kommunen kan bli skadeståndsskyldig.
Ställ din fråga via webben
Kontakt
Typer av skador
- Personskada är både psykiska och kroppsliga skador. Du kan då ha rätt till ersättning för exempelvis sjukvårdskostnader, inkomstförlust eller sveda och värk. Om skadan har uppstått när du har kört bil eller motorcykel, i följd av trafik, hanteras ärendet genom fordonets trafikförsäkring.
- Sakskada är skada på ett fysiskt föremål, exempelvis skador på bil, hus och djur. Även förlust av ett föremål räknas som en sakskada.
- Förmögenhetsskada är en skada som innebär en ekonomisk förlust. Skadan behöver inte vara en följd av en person- eller sakskada.
I skadeståndslagen finns det möjlighet att få ersättning om kommunen, eller den entreprenör som anlitats av kommunen, orsakat skadan genom uppsåt eller oaktsamhet. Ansvarsförsäkringen gäller för de skadestånd som riktas mot Täby kommun.
Skolelever, barn, ungdomar och andra grupper inskrivna i kommunal vård och omsorg som skadas till följd av olycksfall kan få ersättning från kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring. Mer information hittas på Olycksfallsförsäkring.
Så begär du skadestånd
Steg 1: Anmäl felet
Det är viktigt att kommunen får kännedom om felet som har orsakat skadan. Därför bör du göra en felanmälan eller meddela Kontaktcenter.
Steg 2: Begär skadestånd
Om du har drabbats av en skada ska du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla skadan. Exempel på egna försäkringar som kan täcka skadan är hem-, olycksfalls- eller fordonsförsäkringar.
För den del av kostnaden som skadan orsakat och som försäkringen inte täcker, kan du rikta ett skadeståndskrav till kommunen för den inträffade skadan. Du som drabbats av en skada ska bevisa att kommunen eller kommunens entreprenör har orsakat skadan genom uppsåt eller oaktsamhet, samt att olyckshändelsen ägt rum på kommunens mark eller/och en plats där kommunen har underhållsansvar. Enbart det faktum att en skada inträffat är inte tillräckligt i sig för att kommunen ska bli skadeståndsskyldig.
Så begär du skadestånd:
- Fyll i och signera blanketten Begäran om skadestånd
- Skicka underskriven blankett och eventuella bilagor via e-post till kc@taby.se. Det går även bra att skicka blankett och bilagor via post till Täby kommun, 183 80 Täby eller lämna in dokumenten i kommunens reception
- Vid behov bifoga en karta där du har markerat var skadan har skett.
- Bifoga även kvitton, bilder på skadan, bilder på platsen där skadan skedde och annan information som kan vara av betydelse för ditt skadeståndskrav.
Steg 3: Din begäran om skadestånd hanteras
Så går det till:
- När begäran om skadestånd tas emot av Täby kommun får den ett ärendenummer och du får en mottagningsbekräftelse. Din ansökan om skadeståndsersättning utgör allmän handling och hanteras enligt bestämmelser i tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen.
- Därefter skickar Täby kommun din begäran med bilagor till kommunens försäkringsbolag, Stockholmregionens Försäkring AB (SRF), för vidare utredning. Syftet med utredningen är att klargöra om Täby kommun kan anses skadeståndsskyldig.
- All kontakt kring ditt skadeärende sker med handläggaren hos SRF. SRF meddelar dig och Täby kommun beslutet.
Handläggningstiden varierar från fall till fall beroende på ärendets komplexitet
Exempel på fordonsskador
Vårdslöshet - Kommunen har känt till en vägskada men inte åtgärdat den inom rimlig tid
Rimlig tid innebär att entreprenören måste få tillräcklig tid på sig att ta sig till platsen. Tiden påverkas bland annat av vilken utrustning och åtgärd som krävs, till exempel behov av specialfordon och om vägen måste stängas av.
Vårdslöshet - Kommunen har inte skyltat vid ett vägarbete som borde varit skyltat
På sträckor med varningsskyltar får du som är trafikant räkna med att vägen är i sämre skick än normalt. Vid vägarbeten måste du vara extra försiktig. Som trafikant är du alltid skyldig att anpassa körsätt och hastighet efter rådande förhållanden.
Om du får ett stenskott
Det är mycket ovanligt att du beviljas ersättning för en skada till följd av stenskott. Ett undantag kan vara om det funnits trafikfarligt grus på vägen som Täby kommun känt till och inte tagit bort eller varnat för inom rimlig tid.
Om du kör ner i en grop
Hål och gropar i körbanan kan uppstå snabbt, och oftast får entreprenören kännedom om det först efter att en skada har inträffat. Det är mycket ovanligt att sådana här skador ersätts.
För att du kunna ska få ersättning för skada till följd av att du har kört ned i en grop krävs att den betraktas som trafikfarlig, samt att kommunen har känt till gropen men inte åtgärdat eller varnat för den inom rimlig tid.
Om du kör på ett föremål på vägen
Det händer att trafikanter tappar last på vägarna eller att föremål av annan anledning hamnar på vägen. Täby kommun har ingen möjlighet att ta bort föremål som kommunen inte har fått kännedom om, vilket gör att skador till följd av att du kört på ett tappat föremål mycket sällan ersätts.