Täby kommun arbetar på flera sätt med utveckling av våra skolor på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, både genom att ingå i nätverk och genom långsiktig forskning och utvecklingssamverkan.
FoU-samverkan Hållbar bedömning
FoU-samverkan Hållbar bedömning är ett samarbete mellan Täby kommunala skolor och forskare från Örebro och Stockholms universitet. Samarbetet började 2020 och pågår till juni 2025. Samverkan är en del av kommunens långsiktiga arbete med att utveckla kvaliteten i undervisningen.
Med hållbar bedömning menas en ”bedömningskultur där elever och personal kan arbeta mot goda resultat utan att hälsa, lust och lärande går förlorat på vägen”. Med andra ord om bedömningsmetoder som främjar långsiktigt lärande och utveckling hos eleverna.
Syftet med Täbys FoU-samverkan är att utveckla undervisningen i kommunala skolorna och gör skillnad för varje elev, genom att utveckla bedömarkompetensen.
Genom FoU-samverkan tar Täby kommun inte bara del av och samverkar med forskarvärlden, vi bidrar även till utveckling av ny kunskap om till exempel bedömning i lågstadiet och hur rektor leder och organiserar för hållbar skolutveckling.
Så går det till
I denna FoU-samverkan arbetar kommunen interaktivt. Det innebär att de aktiviteter som genomförs, utgår från skolans behov. Arbetet i Täby kommun leds av en kommundoktorand som är anställd i kommunen.
Inom ramen för området hållbar bedömning identifierar skolorna utvecklingsfrågor. Skolorna gör det som en del av det systematiska kvalitetsarbetet. Forskarna identifierar forskningsfrågor baserat på skolornas utvecklingsfrågor.
Det innebär att skolans utvecklingsfrågor och behov av kompetensutveckling inom hållbar bedömning blir vägledande för hur samverkan med forskarna utformas.
Pågående arbete läsåret 2024/2025
Under läsår 2024/2025 fokuserar arbetet på att utveckla våra lärares bedömarkompetens i lågstadiet. Både genom gemensamma fortbildningsinsatser via Täby akademi och i samverkan med våra forskare. Även genom att stärka chefer och nyckelpersoner som driver arbetet med skolutveckling.
Varje skola har också identifierat ett eget utvecklingsområde. Rektor driver utvecklingsarbetet i det området tillsammans med sina medarbetare och genom förstelärare.
Material FoU-samverkan (kommunens medarbetare)
Material från FoU-samverkan Täby kommun (Google site)
Nätverk för skolnärvaro
Täby kommun ingår i ett nationellt nätverk för skolnärvaro tillsammans med forskare. I nätverket ingår 650 medlemmar från hela Sverige. Nätverket är till för alla som arbetar med frågor som rör skolnärvaro. Syftet med nätverket är att dela erfarenheter och lära av varandras arbete med närvaro.
Ingå i nätverket
En planeringsgrupp med medlemmar från Ekerö, Magelungen, Skurup, Täby, Uppsala Universitet, Vaxholm, Vellinge och Österåker planerar varje träff.
Nätverket ses digitalt två gånger per termin. Om du vill gå med i nätverket, ingå i planeringsgruppen eller bidra på annat sätt – hör av dig till johan.sundqvist@taby.se