Att få uppleva och göra konst och kultur kan bidra till att vidga de egna vyerna och ge perspektiv och förståelse för världen vi lever i. Genom att integrera skapande ämnen i undervisningen kan nya vägar till lärande utvecklas.
Ung kultur har fullt utrustade lokaler för konst-, musik- och teateraktiviteter. Undervisningen kan med fördel ske i Ung kulturs lokaler. Här kan du se vårt utbud av workshops och upplägg.
Musikmix - din tur, min tur, vår tur att höras!
Kom till Ung kultur musik och låt eleverna få musicera tillsammans! Förutom att stimulera elevens kreativitet och nyfikenhet så jobbar vi med många delar ur kursplanen för musik, på ett roligt och nyfiket sätt. I olika roterande grupper spelar eleverna olika instrument samt sjunger - allt för att sedan spela tillsammans! Vi lär oss också om turtagning, utforskar olika ljud, grundläggande musikkunskap samt instrumentkännedom.
Musiksaga skapad på angivet tema
Genom en musiksaga med ett av skolan angivet tema, bygger vi en historia med hjälp av sånger, ljudbilder, rytmer, teater och rörelser. Eleverna får chans att utveckla sin kreativitet och på ett nyfiket sätt testa de olika estetiska uttrycksformerna. Samtidigt bekantar vi oss med delar av innehållet i kursplanen för musik på ett fantastiskt roligt sätt!
Musiksaga för barn och ungdomar med NPF eller intellektuell funktionsnedsättning
Tillsammans med eleverna skapar vi en berättelse med teater, rörelse och musik. Eleverna får genom sin kreativitet en chans att utveckla och pröva olika konstnärliga uttryck. Workshopen anpassas efter elevernas förmåga. Vi kan även anpassa innehåll efter aktuellt tema som skolan arbetar med.
Teaterworkshop med berättande
Under denna workshop ligger fokus på konsten att berätta. Eleverna lär sig hur en berättelse är uppbyggd (dramaturgi). Gruppen skapar också egna berättelser som sedan gestaltas på scen med kostym och scenografi.
Teaterworkshop med värdegrundsarbete
Genom teater och dramaövningar på Ung kultur får eleverna prova på värdegrundsarbete i praktiken. De får möjlighet att diskutera och behandla olika aktuella ämnen och problem. Vilket eller vilka ämnen som ska behandlas är anpassningsbara efter era önskemål och behov. Exempel på ämnen kan vara; respekt, utanförskap, samarbete och gruppklimat, mobbning, jämlikhet och acceptans med mera. Inlärningen under en workshop blir ofta rolig utan moraliska pekpinnar.
Workshop kring tema Barnkonventionen
Workshopen ”Dina rättigheter” bygger på specifika artiklar i barnkonventionen, som kopplas till skolans värdegrundsarbete. Workshopen är utformad för elever som går i grundskolan. Workshopen innehåller dramaövningar i syfte att skapa en större förståelse för vad barn och unga har för rättigheter. Barnen och pedagogerna skapar tillsammans scener och använder lekar för en roligare ingång i de olika artiklarna.
Teaterundervisning på schemat
Då teater inte är ett eget ämne i grundskolan och alla skolor inte har möjlighet att erbjuda detta som ett elevens val kan skolorna komma till Ung kultur för teaterundervisning. Ni får då tillgång till erfarna, utbildade och engagerade teaterpedagoger, samt till teaterlokaler, scenteknik, rekvisita och kostym. Under lektionerna jobbar eleverna med gruppdynamik, improvisation, praktisk dramaturgi och mycket mer. Gruppen kommer att få träna på samarbete, koncentration, lyhördhet och kreativitet. Undervisningen kan kopplas till specifika teman.
Temadagar med drama för skolklasser
Teaterämnet är stort och går att anpassa till de flesta ämnesområden. Ung kulturs teaterpedagoger kan arbeta med projekt om allt från stenåldern till samhällskunskap och praktisk matematik.
Studiebesök på teatern
Under vissa veckor tar Ung kultur emot skolklasser på studiebesök i teaters lokaler, på entréplan i Täby kulturhus, Täby Centrum. Under besöket, som är två timmar, får ni möta det mesta i teaterns värld. Prova på att spela teater, gå rundvandring till kostymförrådet, logen och rekvisitarummet.
Teambuilding/Kick-off med Ung kultur
Vid skolstart vill många klasser arbeta med att få ihop gruppen genom att göra något kul tillsammans. Då finns möjlighet att komma till Ung kultur i Täby kulturhus, eller så kommer våra professionella teater- och konstlärare till er skola.
På konst gör gruppen spännande och roliga konstövningar, som vidgar vyer och ger nya perspektiv. På teater jobbar eleverna med gruppdynamiska teaterövningar, improvisationsteater och teatersporttävlingar. På musiken spelar eleverna olika instrument samt sjunger och testar på Ung kulturs musiklabb koncept.
Berättelser som räddar vår miljö
Projektet ”Berättelser som räddar vår miljö” är en konstworkshop som fokuserar på hållbarhet och miljöfrågor i syfte att öka elevernas förståelse för de miljöfarliga material som vi dagligen omger oss med. Syftet med konstworkshopen är också att utveckla elevernas samarbetsförmåga och presentera kunskap om olika material och väcka intresse för kemiska processer genom konstnärligt skapande. Projektet resulterar i en färgstark installation som kan placeras i barnens skola.
Händernas kraft
Konstworkshopen ”Händernas kraft” fokuserar på grupptillhörighet och identitet. Hur kan jag tillhöra en grupp utan att tappa min egen identitet? Konstworkshopen utvecklar elevernas samarbetsförmåga och presenterar nya konstmaterial samtidigt som vi vill väcka intresse för kemi och kemiska processer genom konstnärligt skapande. I slutet av projektet har gruppen skapat skulpturer i gips med barnens unika ”handspråk”. Dessa skulpturer kan sedan finnas i det offentliga rummet där barnen spenderar sin vardag.
Kontakt
Vill du komma i kontakt med oss för att boka skapande skola eller bolla en idé? Hör av dig till oss så diskuterar vi upplägg och genomförande!
E-post: kulturskolan@taby.se
Telefon: 08-5555 91 27