Vatten och Avlopp (VA)
Här får du en övergripande information om hur Täbys kommunala vatten och avlopp fungerar.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Vattentjänster i Täby
Allt som har med kommunalt vatten och avlopp att göra kallas för vattentjänster. Nästan alla Täbys invånare är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Endast ett fåtal hushåll har egen brunn och enskilt avlopp.
Vattenkvaliteten testas kontinuerligt och skadliga ämnen avlägsnas. Man behöver alltså inte ta egna vattenprover och ordna med egen reningsutrustning, avsaltare eller avhärdare. Man behöver inte heller oroa sig för torka eller saltvatteninträngning i brunnen och man behöver inte fundera kring miljöpåverkan från den egna avloppsanläggningen.
Det är kort sagt mycket bekvämt att ha kommunalt vatten och avlopp - något de flesta aldrig ägnar en tanke åt eftersom det är en så naturlig del av vardagen.
- Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar dricksvatten vid vattenverket Görvälnverket (i Järfälla), samt distribuerar dricksvatten till alla medlemskommuner.
Norrvatten - Täby kommun är VA-huvudman och sköter kommunalt vatten och avlopp inom kommunen.
VA-drift och störningar - Käppalaförbundet är ett kommunalförbund som tar hand om (via Käppalatunneln) och renar avloppsvatten vid avloppsreningsverket Käppalaverket (på Lidingö).
Käppalaförbundet - Roslagsvatten är ett kommunägt bolag som sköter VA-debitering för de flesta VA-abonnenter i Täby. Det är Roslagsvatten som skickar ut din VA-faktura.
Roslagsvatten
ABVA Täby
Allmänna bestämmelser för användande av Täby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, är namnet på de gällande regler som förkortat kallas ABVA.
ABVA reglerar bland annat vad som gäller för förbindelsepunkter, inkoppling av VA-installationer, vattenmätare, vad man kan förvänta sig av dricksvattnet och vad man inte får släppa ut i avloppet. Kort sagt, ABVA reglerar VA-huvudmannens och VA-abonnentens (fastighetsägare) rättigheter och skyldigheter gentemot varandra.
VA-taxa
Täbys VA-taxa 2025, som gäller från och med 1 januari 2025, kan laddas ned från den här sidan (en häftad papperskopia kan beställas från Täby kommun). Täbys VA-taxa beskriver vad fastighetsägare som nyttjar allmänna vattentjänster i Täby ska betala för dessa.
VA-taxans uppbyggnad
VA-verksamheten är taxefinansierad till 100 procent, vilket betyder att inga skattemedel används. Inte heller förs några VA-medel över till skattefinansierade verksamheter.
Anläggningsavgift: För nyanslutning av en fastighet till det kommunala VA-nätet betalas en anläggningsavgift som baseras på en servisavgift, lägenhetsavgift och tomtstorlek. Om du tar hand om ditt dagvatten själv blir servisavgiften lägre. Kommunen kan hjälpa dig att beräkna hur stor din avgift blir.
Brukningsavgift: I brukningsavgiften ingår produktion och distribution av dricksvatten samt omhändertagande och behandling av spillvatten.
- Dricksvatten - Brukningsavgiften för dricksvatten är helt rörlig och motsvarar den uppmätta förbrukningen.
- Avloppsvatten - Brukningsavgiften för avloppsvatten, det vill säga spillvatten, består av en mindre fast avgift och en rörlig avgift. Den rörliga delen baseras på vattenförbrukningen.
- Dagvatten - Brukningsavgiften för dagvatten utgörs av en fast avgift för en- och tvåfamiljsfastigheter. För flerfamiljshus styrs avgiften av tomtytan. Om du tar hand om ditt dagvatten på fastigheten får du reducerad taxa.
Servisanmälan för VA
Innan du ansluter dina vatten- och avloppsledningar till kommunens ledningsnät ska vi upprätta en förbindelsepunkt och anlägga två eller tre servisledningar. För detta krävs att du gör en servisanmälan.
VA-servis är ledningen som förbinder en fastighets enskilda ledning med kommunens ledningsnät. Ofta finns tre serviser per fastighet - för dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Ibland behövs inte servisen för dagvatten eftersom detta kan tas omhand på annat sätt inom fastigheten.
Förbindelsepunkt kallas den punkt på servisen där förbindelsen sker mellan de enskilda ledningarna och kommunens ledningsnät. Förbindelsepunkten upprättas i nära anslutning till fastighetsgräns. Gör servisanmälan innan du planerar ditt VA så att du vet var förbindelsepunkten finns.
Förutsättningarna för att få en VA-servis är att fastigheten ligger inom kommunens verksamhetsområde för allmänna vattentjänster. För dagvatten gäller även att avledningen inte med fördel kan ske på annat sätt.
När servisanmälan gjorts och förbindelsepunkt upprättats och meddelats, ska en anläggningsavgift betalas enligt gällande VA-taxa. Denna avgift blir lägre om du tar hand om ditt dagvatten själv. Blankett för servisanmälan finns i pappersformat, men du kan även göra anmälan som e-tjänst.
Kommunens arbetsledare för VA-driften ska alltid inspektera utförd anslutning innan den tas i drift.
Tillfälligt vatten och avlopp
Kontakta VA-enheten vid frågor som gäller tillfälligt vatten och avlopp, till exempel byggvatten/byggavlopp.
VA-faktura, flyttanmälan och ägarbyte
Roslagsvatten är ett kommunägt bolag som sköter VA-debiteringen i Täby. Det är Roslagsvatten som skickar ut din VA-faktura. Om du flyttar eller om fastigheten byter ägare av annan orsak ska detta anmälas. Blankett för ägarbyte eller uppsägning av VA-abonnemang finns på Roslagsvattens hemsida. Om du har frågor om flyttanmälan, ägarbyte eller vattenförbrukning ska du kontakta Roslagsvatten.