Hög kvalitet på Brinkskolan enligt Skolinspektionen

20 december 2024, kl. 16:50 - Förskola & skola

Brinkskolans duktiga restaurangelever
Skolinspektionen har genomfört en kvalitetsgranskning på Brinkskolan under hösten. De bedömer att skolan i hög utsträckning uppfyller kriterierna för hög kvalitet inom ledarskap, undervisning, trygghet, samt bedömning.

Granskningen är en så kallad planerad kvalitetsgranskning, som Skolinspektionen genomför kontinuerligt. Deras granskning på Brinkskolan visar att undervisningen är både varierad och strukturerad.

Bland annat lyfter granskningen fram att undervisningen stärker elevernas självförtroende och motivation att lära samt att de upplever lärarna som uppmuntrande och motiverande. Dessutom pekar man på det strategiska jämställdhetsarbete som skolan arbeta fram under ledning av rektor Magnus Johansson och de biträdande rektorerna Päivi Bodin och Linda Lennartsson. Skolinspektionen beskriver att skolan vidtar åtgärder vid behov för att alla elever, oavsett könstillhörighet, ska få samma förutsättningar att lära och utvecklas.

Brinksskolan uppfyller i hög utsträckning kraven inom de fyra områden som granskats och Skolinspektionen ser inget behov av utveckling inom något av dem.

Områdena är:

  • Rektorns ledarskap: Rektorn leder och styr i hög utsträckning skolans utveckling.
  • Elevernas möjligheter att nå läroplanens mål avseende kunskaper och värden: undervisningen främjar i hög utsträckning detta
  • Trygghet och studiero: Skolan arbetar i hög utsträckning för att utbildningen ska präglas av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete.
  • Bedömning och betygssättning: Förutsättningar för att säkerställa likvärdighet i omdömen och betyg ges i hög utsträckning.

Om Skolinspektionens kvalitetsgranskningar

I en kvalitetsgranskning bedöms utbildningens eller verksamhetens kvalitet i förhållande till mål och andra riktlinjer. Skolinspektionen bedömer skolans eller huvudmannens arbete mot kriterier. Skolinspektionen fattar beslut och i de fall kvaliteten behöver förbättras anges utvecklingsområden i beslutet. Den kvalitetsgranskning som genomförs löpande kallas planerad kvalitetsgranskning. För planerad kvalitetsgranskning finns förbestämda bedömningsgrunder.