Boendet

Johannas trädgård är nybyggt och invigdes 2022. Här finns 86 lägenheter fördelade på tre våningar med tre enheter per våning. Boendet ligger fint beläget på Bylegårdsvägen i ett villaområde, cirka 750 meter norr om Täby kyrkby centrum. Här finns fina promenadvägar, närhet till naturen och vi har en egen ljuvlig och stor inhägnad fruktträdgård.

Lägenheterna på 30 m2 är ljusa och luftiga med stora fönster. Varje lägenhet har ett stort badrum med stort duschutrymme och egen tvätt- och torkmaskin, flera garderober, ett litet pentry med diskbänk och kylskåp. Det finns wifi och uttag för TV i alla lägenheter.

I rummet ingår en höj- och sänkbar säng med madrass och ett sängbord, gardinstång och persienner.  I övrigt möblerar och inreder du med egna möbler och saker. Du har dina egna sängkläder, handdukar och kläder.

På varje våning finns gemensam matsal och ett vardagsrum samt en stor balkong eller uteplats mot trädgården.

Vi har ett stort rum på plan ett som vi bland annat använder för gemensamma aktiviteter. Härifrån kommer vi även ut i den vackra fruktträdgården.

I Täby kyrkby centrum finns bland annat livsmedelsaffär, bageri, apotek och postombud.

Det är enkelt att ta sig med kommunala färdsätt till oss. Roslagsbanan stannar i Täby kyrkby och bussen stannar strax utanför boendet. Det finns besöksparkering utanför huset med två timmars gratis parkering med p-skiva. Övrig tid är avgiftsbelagd.

Anhöriga och vänner är välkomna när det passar dig. Det finns också möjlighet för dem att övernatta.

Om historien

Äldreboendet Johannas trädgård är byggt där Byle gård tidigare legat. Änkeprostinnan Johanna Justelius bodde på Byle gård i början av 1800-talet. Gården har sedan början av 1900-talet varit konvalescenthem och vårdhem. I gamla handlingar nämns att gårdens trädgård var tillräcklig för hemmets hela årsbehov av frukt och grönt. Huvudbyggnaden på Byle gård revs för några år sedan men fruktträdgården finns kvar. Nu förs alltså traditionen och historien vidare med det nya äldreboendet Johannas trädgård.

Aktiviteter

Vi utgår från äldreomsorgens nationella värdegrund i allt vårt arbete med dem som bor hos oss, framförallt när det gäller aktiviteter.  Vi arbetar för att de boende ska få möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra utifrån de egna förutsättningarna.

Tillsammans med vår aktivitetssamordnare planerar vi olika aktiviteter efter årstider, traditioner och högtidsdagar. Aktiviteter erbjuds både individuellt och i grupp. Det kan till exempel vara promenader, utflykter, allsång, sittgymnastik, dans, skapande, spel, högläsning, musikunderhållning, besök av clownmedicin eller djur.

Du får gärna komma med idéer på sådant du skulle vilja göra. Aktivitetssamordnaren har återkommande boenderåd där du dels får information men även har möjlighet att föra fram önskemål om aktiviteter med mera.

Följ oss gärna på Instagram instagram.com/taby_johannastradgard. Där kan du få se smakprov på vad som händer hos oss.

Mat och dryck

Måltiderna är en viktig stund för gemenskap och trivsel. Det handlar om allt från dukning och uppläggning av maten på tallriken till miljön runt omkring. Du bestämmer själv om du vill äta tillsammans med grannarna eller själv i din lägenhet.

Maten tillagas av kockar och levereras från ett externt kök och värms i våra kök. Vi tillagar tillbehören såsom ris, potatis, sallad, såser med mera. Frukost, mellanmål och kvällsmål tillagar vi själva och det finns alltid något att äta om du blir hungrig på natten eller sugen på något mellan måltiderna. Helger och högtider uppmärksammar vi med olika specialiteter.

Vi utgår från Livsmedelsverkets nationella riktlinjer i äldreomsorgen. Kommunens dietist finns som resurs för såväl personal som boende.

Vård och omsorg

I våra äldreboenden i kommunal regi erbjuder vi tryggt och trivsamt boende med professionell omvårdnad och ett varmt omhändertagande. Du som bor i något av våra äldreboenden ska känna trygghet och välbefinnande samt ha inflytande över hur din vård och omsorg ska utföras. Utifrån dina individuella önskemål och behov vill vi ge dig en meningsfull tillvaro.

Tillsammans med dig gör vi en genomförandeplan efter dina förutsättningar för att dina önskemål, intressen och behov ska bli tillgodosedda. Det kan ske tillsammans med anhörig eller närstående om du vill. Du får en kontaktperson med huvudansvar för din omsorg och en omvårdnadsansvarig sjuksköterska om du har hälso- och sjukvårdsinsatser.

Vår ambition är att vara lättillgängliga och öppna för att kunna bemöta dina frågor och synpunkter. Vi erbjuder boenderåd samt närståendemöten regelbundet för dem som vill delta.

Välfärdsteknik

I Täby kommun använder vi välfärdsteknik för att öka livskvaliteten för dig. Vi har en variation av tekniska hjälpmedel som bidrar till att stimulera, inkludera, uppmuntra till rörlighet och öka interaktionen. Det är till exempel interaktiva spel, robotdjur, GPS-larm, kommunikationsskärm och hälsosensorer.

Personal

Vårt arbete präglas av respekt, ansvar och professionalitet. Vi arbetar i team med omvårdnadsansvarig sjuksköterska, omsorgspersonal, arbetsterapeut och fysioterapeut. Verksamheten leds av två enhetschefer.

Vi är en Silviahemscertifierad arbetsplats. Det innebär att alla medarbetare har fått en grundutbildning i demensomvårdnad.

  • Sjuksköterska och omsorgspersonal finns på plats dygnet runt
  • Arbetsterapeut och fysioterapeut finns på plats alla vardagar
  • Patientansvarig läkare besöker boendet en gång per vecka och vid behov
  • Tandhygienist besöker oss och gör munhälsobedömningar

Täby kommun har en egen dietist som kan hjälpa till vid behov.

Frisör och fotvårdare besöker oss regelbundet och erbjuder sina tjänster.

Kvalitet

God kvalitet är ett av de viktigaste ledorden för äldreomsorgen i Täby. Vi fokuserar mycket på att utveckla verksamheten utifrån resultaten i den nationella brukarundersökningen för äldreomsorgen som genomförs varje år. Det är också viktigt att kontrollera och följa upp allt arbete som utförs och ta till oss och utvärdera avvikelser och synpunkter. Allt för att förbättra verksamheten och öka kvaliteten.  

Läs mer om hur du lämnar synpunkter på Synpunkter och klagomål

Så här ansöker du

Du ansöker om att bo på ett äldreboende genom att kontakta kommunen. En biståndshandläggare gör en bedömning om du kan få biståndsbeslut på äldreboende. Därefter önskar du vilket äldreboende du skulle vilja bo på. Du är alltid välkommen på ett besök för att se hur det är hos oss.

Läs mer om att ansöka om äldreomsorg i Täby kommun

Avgifter för att bo på äldreboenden

Det totala beloppet som du betalar för att bo på äldreboende består av tre delar. Läs mer om avgifterna och hur det fungerar på taby.se/avgiftersocialomsorg

Omsorgsavgift

Omsorgsavgiften per månad är lika med maxtaxan. Du får faktura av kommunen

Måltidsavgift

Du betalar måltidsavgift för de dagar du befinner dig på boendet. Du får faktura av kommunen.

Hyreskostnad

Hyresvillkor är olika för olika boenden och bestäms av respektive fastighetsägare. Du får faktura av fastighetsägaren. För att få veta den aktuella hyran på det boende som du är intresserad av behöver du kontakta din biståndshandläggare.