Start / Omsorg och hjälp / Familj, barn och unga / Gifta sig, partnerskap

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är rättsligt bindande, men utan religiösa inslag. Den utförs av en person som länsstyrelsen har utsett som vigselförrättare.

Ni behöver inte vara skrivna i Täby för att få vigas av kommunens vigselförrättare. Vigselceremonin sker vanligtvis i vårt vigselrum i Täbys kommunhus. Önskar ni vigsel på annan plats går det oftast att ordna, men det kan innebära att ni får betala en extra kostnad.

Vi flyttar till nytt kommunhus i Täby centrum 

Det sista datumet för vigsel i kommunhuset i Roslags-Näsby är den 12 april 2017. Under påskhelgen 13-17 april kommer det inte vara några vigslar varken i det gamla eller det nya kommunhuset.

Vill ni vigas under påskhelgen och det finns en vigselförrättare tillgänglig måste detta ske på annan plats än i kommunhuset. Från den 18 april kommer vigslar att ske i det nya kommunhusets vigselrum.

Vigselförrättare och bokning

De som förrättar vigslar är förtroendevalda i kommunen. En lista över kommunens vigselförrättare finns på länsstyrelsens hemsida.

För bokning av vigsel eller mer information, kontakta receptionen i kommunhuset. Alla vigslar sker på svenska eller engelska. När ni bokar er vigsel ska ni tala om ifall ni önskar att det ska vara på engelska.  

Till själva vigseln ska ni båda kunna legitimera er.

Hindersprövning

Innan ni får gifta er ska det prövas om det finns något hinder mot äktenskapet (hindersprövning). Ni ska kontakta Skatteverket och ansöka om hindersprövning. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skattverket. Alla blanketter kan hämtas upp eller beställas på Skatteverkets hemsida. När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader.

Dessa två intyg i original ska, tillsammans med namn och adress på era två vittnen, lämnas in till receptionen i entréplanet i kommunhuset så fort som möjligt, men minst två veckor innan bokat vigseldatum. 

Vittnen

När ni gifter er måste ni ha med er två vittnen, som har fyllt 18 år. Till vigseln ska de ha med sig giltig legitimation. Saknar ni egna vittnen kan vi ordna det, men bara om ni väljer att gifta er i vårt vigselrum, under kontorstid måndag - fredag kl. 8.00-16.00.

Tänk på att både namn och fullständig adress på era vittnen skall lämnas till receptionen minst två veckor innan bokat vigseldatum.

Så här mycket kostar det

Vi tar ut en administrativ avgift om 200 kr och det ska betalas in till  
PG 162 78 87-1 eller BG 5610-0027. Märk inbetalningen med "Vigselkonto", era namn och referensnummer 156200-31919-130510. Betala gärna innan vigseldagen, eller när ni kommer till vigseln. Ni kan betala med kort under kontorstid i receptionen. Vi tar inte emot kontanter.

Omvandla partnerskap till äktenskap

Ni som tidigare har registrerat partnerskap och vill omvandla detta till äktenskap kan anmäla detta till Skatteverket eller välja att vigas på nytt. Information om hur ni går till väga finns på Skatteverkets hemsida. Om ni väljer att vigas på nytt ska ni meddela detta till receptionen och även lämna in en kopia på ert registrerade partnerskap.

Vigselrummet i Täby kommunhus

Den 18 juni 1970 ägde Täby kommuns första borgerliga bröllop rum. Idag förrättas årligen mellan 100-150 vigslar av kommunens vigselförrättare, vår och sommar är de populäraste årstiderna. Vigselrummet finns på entréplanet i kommunhuset med vävnader i grönt och blått som utsmyckningar på väggarna. Om ni vill se vigselrummet så är ni välkomna att kontakta receptionen i kommunhuset.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-02-27