Trafik- och hastighetsdialog
En god hastighetsefterlevnad är viktig för att skapa en säker trafikmiljö på Täbys gator och vägar.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Hastighetsdialogen
Hastighetsdialogen innebär samverkan med polisen, Trafikverket och Täbyborna. Alla parter kan bidra på olika sätt:
- Täby kommun och Trafikverket arbetar med att mäta hastigheten på vägnätet och genomföra de trafiksäkerhetsåtgärder som krävs för ökad regelefterlevnad. Det är alltså väghållarna som ansvarar för att den fysiska miljön har rätt förutsättningar för god hastighetsefterlevnad.
- Polisen har rådighet att kontrollera att fordonsförare följer hastighetsbegränsningarna. Det är endast polisen som kan utföra hastighetskontroller på enskilda trafikanter.
- Alla trafikanter på vägnätet har ett eget ansvar att anpassa sin hastighet och framfart på ett trafiksäkert sätt. Det är trafikanternas beteende i den fysiska miljön som i slutändan skapar en god trafikmiljö.
Fysiska åtgärder på vägarna
Det finns olika typer av fysiska åtgärder som på olika sätt kan förbättra trafikmiljön. Täby kommun arbetar för att rätt åtgärder ska genomföras där behovet finns.
- Framkomlighetsåtgärder är åtgärder som syftar till att öka framkomligheten på en plats eller sträcka för ett visst trafikslag. Exempel på framkomlighetsåtgärder är övergångsställen och trafiksignaler.
- Trafiksäkerhetshöjande åtgärder syftar till att öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter som gående och cyklister. Exempel på trafiksäkerhetshöjande åtgärder är upphöjda eller avsmalnade övergångsställen, separerade cykelbanor och refuger med staket.
Täbybor som har önskemål kring vägnätet och åtgärder är välkomna att lämna synpunkter till kommunen. Trafikenheten för en ständig dialog med invånare och genom att involvera Täbyborna är förhoppningen att acceptansen och förståelsen för föreskrivna regler ska öka.
Enligt kommunallagen (2017:725) finns ingen lagstadgad rätt för person som inte är ledamot eller ersättare i nämnd eller utskott att väcka en fråga som inte rör personens individuella ärende i nämnd eller utskott. I praktiken innebär det att Trafiksäkerhetsutskottet i Täby kommun inte kan ta att upp enskilda invånares förslag till beslut. Vidare har kommunfullmäktige i Täby kommun beslutat att inte tillåta s.k. medborgarförslag i kommunfullmäktige, varför förslaget inte heller kan behandlas som ett sådant.
Frågor och svar
Vår gata är inte trafiksäker - kan Täby kommun placera ut ett övergångsställe?
Ett övergångsställe är en framkomlighetsåtgärd för gående - inte en trafiksäkerhetshöjande åtgärd. Ett övergångsställe lämpar sig där det är ett betydande flöde av både bilar och korsande gående, där väntetiden för att korsa gatan är lång. Ett övergångsställe leder inte till lägre hastighet för fordonstrafiken.
Bilar kör för fort på vår gata - kan Täby kommun placera ut ett farthinder?
Det är varje trafikants ansvar att anpassa sin hastighet och framfart så att olyckor inte sker. Täby kommun är restriktiva med farthinder på huvudvägnätet, för att säkerställa god framkomlighet för samhällsviktiga funktioner. Hastighetssänkande åtgärder, det vill säga farthinder, utreds om hastighetsmätningar visar att 85%-percentilen är 7 km/h högre än skyltad hastighet, det vill säga att en stor del av trafiken håller en högre hastighet i förhållande till skyltad hastighet. Andra aspekter som påverkar lämpligheten av farthinder är geotekniska förutsättningar som vibrationer och om gatan trafikeras av busstrafik.