Brandpost, vattenkiosk och sprinkler
VA-huvudmannen (Täby kommun) är inte skyldig att tillhandahålla vatten för brandbekämpning. Detta följer av de lagar och föreskrifter som gäller för allmänna vattentjänster.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Men genom överenskommelser och avtal sker brandbekämpning oftast med hjälp av dricksvatten från den allmänna VA-anläggningen. Ett exempel på det är att Storstockholms brandförsvar tar vatten för brandbekämpning från brandposter i den allmänna VA-anläggningen.
Brandpost
Brandposter byggdes tidigare för att användas av brandförsvaret i samband med brandsläckning. I dag används brandposter inte i samma omfattning som tidigare eftersom brandförsvaret har andra metoder. Det är inte tillåtet för företag och privatpersoner att använda brandposter. Täby levererar dricksvatten till anslutna abonnenter och det finns krav på att kontrollera vattenleveranser, förbrukning och svinn på ledningsnätet. Dricksvattnet i ledningsnätet är i första hand ett livsmedel, otillåtna uttag från brandposter registreras därför alltid som svinn eller läckage. Utöver själva vattenförbrukningen finns flera andra orsaker till att inte ta vatten från en brandpost.
- Tappning från en brandpost kan ge tryckfall hos omkringliggande abonnenter.
- Uttag från en brandpost kan ändra vattnets strömningsriktning och hastighet, vilket kan leda till missfärgning av vattnet.
- Missfärgningen kan delvis bestå av små partiklar som kan sätta igen vattenmätare och missfärga tvätt.
- Uttag under den kalla årstiden innebär frysrisk, med stora konsekvenser som följd.
- Om brandposten hanteras felaktigt kan det uppstå personskador på grund av tryckkraften från slangen.
- Vid uttag från brandpost för påfyllnad av exempelvis spolbil/vattentank finns risk att förorenat vatten strömmar tillbaka in på ledningsnätet och ut till abonnenterna. På senare år har flera kommuner drabbats av otjänligt vatten.
Vid behov av vatten för påfyllnad av tank, kontakta Täby kommuns VA-enhet.
Vattenkiosk
För att komma tillrätta med felaktig användning av brandposter strävar Täby kommun efter att låsa alla brandposter i kommunen och i stället bygga vattenkiosker för uttag av tillfälligt vatten.
- I vattenkiosken finns vattenmätare, återströmningsskydd (skyddar dricksvattnet mot förorenat vatten) och dräneringsanordning (förhindrar frysning).
- För att uttag ska kunna ske behövs en kodad nyckel som administreras av Täby kommuns VA-enhet.
- Vattenkiosken är knuten till en hemsida som känner igen användaren och registrerar vattenvolym.
- Varje användare kan logga in på sin sida och där få överblick över sina vattenuttag.
Företag kan teckna abonnemang för att få tillgång till vattenkioskerna och betalar då per kubikmeter tekniskt vatten som tas ut. Privatpersoner har möjlighet att tappa mindre mängder dricksvatten kostnadsfritt via en speciell kran på väggen till vattenkiosken, till exempel för att fylla vattenflaskan.
Sprinkler
Ett sätt för en fastighetsägare att bekämpa en brand är att använda ett vattensprinklersystem. För att få installera och använda ett vattensprinklersystem på en fastighet krävs ett avtal med VA-huvudmannen. Kontakta Täby kommuns VA-enhet för att diskutera möjligheterna för ett vattensprinklersystem på din fastighet. Det är viktigt att betona att det inte är alla fastigheter som kan ha vattensprinklersystem. VA-huvudmannen avgör om det är genomförbart i varje enskilt fall.
Vattensprinklersystem med någon form av tryckstegring (pump) och tank får inte sammankopplas med den allmänna VA-anläggningen. Fritt luftgap behöver tillämpas.
Vattensprinklersystem - återströmningsskydd
Vid installation av vattensprinklersystem finns krav på skyddsmodul mot återströmning:
- Vattensprinklersystem med tryckstegring - skyddsmodul AA (fritt luftgap).
- Vattensprinklersystem med tillsatser - skyddsmodul BA.
- Vattensprinklersystem utan tillsatser - skyddsmodul CA.
Vattensprinklersystem - att teckna avtal
Det är fastighetsägaren som är ansvarig för att avtal gällande vattensprinklersystem skrivs under och skickas till Täby kommun. Steg för steg för att teckna avtal gällande vattensprinklersystem:
- Kontakta Täby kommuns VA-enhet för diskussion.
- Skriv ut två exemplar av avtalet från hemsidan.
- Fyll i alla gula fält (fastighetsägare, fastighetens namn, typ av servis, typ av skyddsmodul mot återströmning) samt signera både exemplaren och skicka till Täby kommun enligt adress nedan.
- Täby kommun granskar avtalet och skriver under när det är godkänt. Ett exemplar av avtalet skickas åter till fastighetsägaren.
Två ifyllda och påskrivna exemplar av avtalet skickas till Täby kommun på följande adress:
- Täby kommun, Samhällsutvecklingskontoret
VA-enheten
183 80 TÄBY
Om du har frågor eller är osäker på något, ta gärna kontakt med Täby kommun för råd och tips.