Äldreboende
Äldreboende är ett boende med lägenheter för äldre som behöver särskilt stöd dygnet runt.
Kontakta oss
Telefon till kommunens kontaktcenter, äldrenummer.
Ställ din fråga via webben
Äldreboende kallas det som formellt heter särskild boendeform eller särskilt boende enligt socialtjänstlagen. Ibland kallas det också vård- och omsorgsboende. Det är ett boende med lägenheter för äldre som behöver särskilt stöd dygnet runt. De boende ska få ett individuellt anpassat stöd, service och omvårdnad, för att kunna leva så självständigt och värdigt som möjligt. Det finns äldreboenden för personer med eller utan demenssjukdom.
På äldreboendet finns omsorgspersonal och sjuksköterska dygnet runt. Det finns även tillgång till fysioterapeut (sjukgymnast) och arbetsterapeut. Region Stockholm ansvarar för läkarinsatserna i de olika äldreboendena.
På äldreboendet hyr du en lägenhet med rum på cirka 30 kvadratmeter samt badrum. Du har tillgång till matsal och gemensamhetsutrymmen. Lägenheterna hyrs ut med en säng och madrass och i övrigt kan du möblera som du önskar. Du har även tillgång till de aktiviteter som boendet ordnar.
Ansökan
Du ansöker om äldreboende genom att kontakta kommunen eller använda e-tjänsten Ansök om äldreomsorg
Så lång tid tar det
Hur lång tid det tar innan du kan få en lägenhet i ett äldreboende beror på ditt behov och tillgängliga lägenheter. Du får ett erbjudande om lägenhet inom tre månader från att du har fått ditt biståndsbeslut. Hur lång tid det tar beror på när det finns lägenheter i just det äldreboendet du har önskat. Om det inte finns lediga lägenheter i det önskade äldreboendet inom tre månader får du erbjudande om ett annat äldreboende. Du kan tacka nej till det äldreboende du erbjuds och ha kvar dina önskemål. Har du ett brådskande behov kan du få lägenhet i ett äldreboende på en gång men då kan det blir ett annat än det du önskat.
Du väljer äldreboende
När du har fått ett biståndsbeslut kan du önska vilket äldreboende du vill flytta till men det är tillgången till lägenheter som avgör. Du kan välja mellan äldreboenden som drivs av olika utförare. Kontakta din biståndshandläggare med ditt val eller om du behöver hjälp.
Du kan göra studiebesök på olika äldreboenden för att se hur det är. Det är bara att kontakta dem du är intresserad av. För att kunna flytta till ett boende behöver du ett biståndsbeslut. Du meddelar kommunens boendesamordnare dina önskemål.
Du kan när som helst önska att byta boende. Kontakta kommunens boendesamordnare för äldreomsorgen.
Alla äldreboenden i Täby begär utdrag från belastningsregistret vid nyanställning av personal.
Behov av äldreboende efter vistelse på sjukhus eller korttidsboende
Om du efter vistelse på sjukhus eller korttidsboende har behov av att bo i ett äldreboende kan du önska vilket äldreboende du vill flytta till. Om det inte finns lediga lägenheter i det äldreboendet blir du erbjuden ett annat alternativ. Du kan tacka ja till det och ställa dig i byteskö till det önskade äldreboendet eller så kan du vänta på ledig lägenhet i önskat äldreboende i din ordinarie bostad med stöd av hemtjänst.
Avgifter och hyra för äldreboende
Det totala beloppet som du betalar för att bo på äldreboende består av tre delar:
- avgift för omsorg som fastställs nationellt
- avgift för måltider som fastställs av kommunen
- hyreskostnad som fastighetsägaren beslutar om
Det här händer när du får erbjudande om lägenhet på äldreboende
- Kommunens boendesamordnare tar kontakt med dig med ett erbjudande om lägenhet. Om det inte finns någon ledig lägenhet i det äldreboende du önskat erbjuds du lägenhet i ett annat äldreboende.
- När du har fått ett erbjudande om lägenhet behöver du meddela om du tackar ja eller nej inom tre arbetsdagar.
- Om du tackar ja till lägenheten kommer flytten till det aktuella äldreboendet att ske inom en vecka.
- Personalen på äldreboendet planerar för flytten tillsammans med dig. Du får all information du behöver.
- Om du tackar nej till erbjuden lägenhet kommer boendesamordnare kontakta dig igen längre fram med ett nytt erbjudande.
Genomförandeplan
Tillsammans med personalen på det äldreboende du har fått lägenhet i tar ni fram en genomförandeplan utifrån de behov du har. I genomförandeplanen beskrivs hur och när insatserna ska genomföras.
Kontaktperson
Du får en ansvarig kontaktperson på äldreboendet. Den personen är ett extra stöd till dig och kan hjälpa till att se till att du får det du behöver.
Uppföljning
Boendesamordnare från kommunen följer regelbundet upp hur det fungerar för dig på äldreboendet.
Synpunkter eller förändrade behov
Synpunkter hjälper till att förbättra verksamheten.
Information om hur du går tillväga
Om dina behov ändras och du kanske behöver mer, mindre eller annan hjälp ska du kontakta kommunen och en boendesamordnare återkommer till dig.
Uppsägningstiden för lägenheten beror på vilket äldreboende det är men är vanligen två veckor.