Orolig för din tonåring inför valborg, fester eller fredagskvällar?

27 april 2024, kl. 08:01 - Omsorg & stöd

Ibland kan man som förälder känna oro för sin tonåring. Ljusa vår- och sommarkvällar ger möjlighet till härligt umgänge med kompisar men det kan också innebära en fest som spårar ur, för mycket alkohol och händelser tonåringen ångrar efteråt. Här är några tips från fältarna till dig som tonårsförälder.

Det kan ibland vara utmanande att veta hur man som förälder till en tonåring ska göra när det närmar sig en helg eller ett tillfälle för fest. Då kan det vara skönt att luta sig mot några generella råd.

  • Var tydlig med vad du tycker
    Säg att du inte tycker det är okej att din tonåring dricker eller testar droger.
  • Prata med din tonåring om din oro
    Många unga som dricker alkohol har varit med om och gjort saker de ångrar. Det kan handla om bråk med en kompis eller att man provar andra droger.
  • Hjälp din tonåring att säga nej
    ”Var boven” och säg att de ska skylla på dig och exempelvis säga; ”Mina föräldrar kommer bli skitarga, jag kommer få utegångsförbud i ett år om jag dricker.”
  • Håll koll
    Prata med din tonåring om kvällen och vad man kan göra om det finns alkohol tillgängligt. Ha regelbunden kontakt och se till att det finns en nykter vuxen som kan hämta.
  • Köp aldrig ut
    Det blir aldrig ”bara den alkoholen du har köpt”. Du visar bara att du tycker det är okej att de dricker. Och om det finns äldre syskon som får köpa alkohol – prata även med dem om hur viktigt det är att inte köpa ut.

Fältarna vill också tipsa om möjligheten att lägga in nödkontakter i tonåringens telefon.

– När ungdomar vi stöter på inte mår så bra och vi behöver nå er vårdnadshavare är det inte alltid de är kapabla att ta sig in i telefonen. Därför är ett bra tips att hjälpa era ungdomar att lägga till er under "nödkontakter". Då har vi möjlighet att ringa er utan att slå pinkoden.